algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°

Mor la guardiana del diari d'Anna Frank

La secretària holandesa i altres treballadors proporcionaren aliments a la família Frank durant els dos anys que s'amagaren dels nazis

La darrera supervivent del grup que va ajudar a protegir Anna Frank i la seva família de la persecució nazi, Miep Gies, va morir dilluns als Països Baixos a cent anys. Miep Gies era una secretària holandesa que, amb altres treballadors del pare d'Anna Frank, va proporcionar aliments a la seva família mentre els mantenien ocults en instal·lacions de la seva empresa a Amsterdam. Els Frank passaren dos anys amagats al magatzem secret, entre juliol de 1942 i agost de 1944, abans que l'edifici fos assaltat per les SS nazis. Els dos anys de refugi van quedar plasmats en un diari convertit en best seller amb valor històric, ja que reflecteix la fugida a la qual es van veure forçats milers de jueus a Alemanya. Gies va morir dilluns a la clínica on estava ingressada després de patir una caiguda per Nadal. L'any passat, amb motiu del seu centenari, l'anciana es va restar mèrits pel seu paper en l'ocultació de la família Frank i va al·legar que altres persones hi havien participat més que no pas ella.

La darrera ambaixadora

Després del descobriment del parador de la família jueva, va ser la mateixa Gies qui va agafar els papers escrits per Anna confiant a retornar-los-hi, però la nina va morir de tifus al camp de concentració de Bergen-Belsen. Finalment, els va lliurar a son pare, que va sobreviure a la guerra i els va recopilar en un llibre publicat per primera vegada el 1947. Des d'aleshores, Gies es convertí en una espècie d'ambaixadora del diari, viatjà pel món per relatar les seves experiències durant l'holocaust i per criticar la persecució jueva per part del règim nazi. Aquests esforços li van valer nombrosos reconeixements públics.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.