algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
15°

El mal temps retarda les obres del castell d'Alaró

Les obres de rehabilitació de la fortalesa finalitzaran a l'abril, la pluja i el mal temps han endarrerit les tasques de millora. Es preveu que s'hi realitzin excavacions en els propers anys

La primera part de les obres de rehabilitació i adequació del castell d'Alaró estarà llesta el mes d'abril. La pluja i el mal temps dels darrers mesos han impedit a la brigada del Departament de Cultura i Patrimoni del Consell treballar-hi amb normalitat i han retardat el final de la fase de "contenció urgent" de les obres de la fortificació, que estava previst que finalitzassin en començar l'any nou.

Els operaris de la brigada del Consell treballen des del passat 2 de juliol en la consolidació de la torre de l'Homenatge, en una part de les murades i a la zona d'accés, a més de realitzar tasques de neteja, ja que els cinc aljubs, els murs i les dues torres es troben coberts de vegetació. Aquestes mesures pretenen aturar la degradació imminent de les runes del castell, que, segons un estudi previ, "es trobaven en un estat precari i les zones a reparar presentaven un grau patològic greu". El cost d'aquestes actuacions, uns 46.000 euros, és assumit íntegrament pel Consell de Mallorca, encara que té el suport de l'Ajuntament d'Alaró i de la Fundació Castell d'Alaró, que ha participat de manera activa en les millores a través de la tasca de cent vint voluntaris.

Mateu Marcús, president de la Fundació del Castell d'Alaró, assegura que se sent "satisfet pel resultat obtingut fins ara de les obres de millora" i assevera que "la part interior de la torre de l'Homenatge ja està del tot acabada i la restauració de les murades està immersa en la fase final". Segons Marcús, "en l'actualitat els treballadors consoliden el perímetre d'actuació i garanteixen l'estabilitat de l'edificació".

1 milió d'inversió

Amb tot, les millores a la fortificació no acabaran amb les obres que s'estan duent a terme en l'actualitat. Durant els pròxims quatre anys el castell rebrà una inversió d'1 milió d'euros provinent dels Pressuposts de l'Estat per al 2010 i que es repartirà en diferents anualitats. Biel Cerdà, director general de Patrimoni del Consell de Mallorca, afirma que "gran part de la partida es dedicarà íntegrament a la rehabilitació total de les murades" i que el projecte "serà gestionat pel Consell a través d'un conveni amb l'Estat". Mateu Marcús manté que, tan bon punt arribi la primera quantitat corresponent a l'exercici 2010, de 200.000 euros aproximadament, "la fundació i el Consell començaran a treballar-hi". En aquest sentit, confessa que "per primer cop es realitzaran excavacions, que, malgrat que no seran de gran envergadura, suposaran una passa endavant molt gran per a la història del castell d'Alaró".

"Durant molts anys la fortalesa ha estat testimoni de diferents cultures i civilitzacions i no hi ha cap estudi sobre això. Amb les excavacions pretenem descobrir elements que ens ajudin a comprendre i situar el castell en el lloc que es mereix", manifesta Marcús. Els resultats d'aquestes feines podran ser exposats en el centre d'interpretació que es troba als voltants del castell si la fundació i l'Ajuntament arriben a un acord amb el Consell.

Hostatgeria

L'hostatgeria del castell també es troba en un procés de millora per tal d'adequar l'edifici a les necessitats actuals de l'alberg i poder donar servei a prop de 30 visitants. Les obres es duen a terme a partir d'una subvenció de la Conselleria d'Habitatge, per un import de 200.000 euros, i es preveu que finalitzin juntament amb les millores de la fortificació. Entre d'altres tasques, els obrers treballen en la instal·lació de plaques solars i de calefacció, en l'adequació de la línia elèctrica de baixa tensió i dels dipòsits i en la nova captació d'aigua de pluja amb síquies de drenatge.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.