Manolo March inclou en la subhasta de Son Galceran peces catalogades

El Consell podria fer pagar fins a 60.000 euros per peça per incompliment dels tràmits legals necessaris

TW
0

Segons els inventaris de Patrimoni del Consell Insular, Manolo March ha inclòs en la subhasta d'obres de Son Galceran, que tindrà lloc el 29 i 30 pròxims a Christie's de Londres, cinc peces protegides com a Bé Catalogat, provinents del Palau March o de la finca de Cala Esquerdada. Des de Patrimoni expliquen que, per cada peça, March ha incorregut en dues faltes administratives: no informar-ne del trasllat i no comunicar-ne la intenció de vendre-la. Cada errada podria suposar una multa d'entre 60 a 60.000 euros.

La subhasta, anunciada l'agost passat, anirà precedida d'una exposició de les obres que començarà el pròxim dia 24 a Londres. El catàleg, de 648 lots, inclou des de mobiliari fins a pintura, passant per vaixelles, parament i cortines.

S'ha de recordar que les peces de Son Galceran no estan catalogades, per la qual cosa poden sortir a subhasta sense problemes. Tanmateix, les cinc peces en qüestió van ser incloses com a Bé Catalogat el 1986 a petició de la família March.

"Espoli"

Segons el director general de Patrimoni del Consell, Biel Cerdà, la venda "no és il·legal de per si", però Manolo March hauria comès "dues faltes lleus per haver-ne omès els tràmits" necessaris. Cerdà va explicar ahir que el Consell està intentant esbrinar si les ja han sortit del seu emplaçament original, cosa que implicaria que "s'han incomplert els preceptes i que hi haurà multa. Seria un espoli". Si, malgrat haver-ne anunciat la subhasta, March encara no les ha traslladades i en tramita ara la documentació necessària, podria ser "alliberat" de la sanció. El Consell va recordar ahir per carta a March els passos legals que ha de seguir.

Biel Cerdà va al·legar que el Consell no va estudiar el catàleg de The Manolo March Collection from Son Galceran perquè no van pensar que pogués incloure peces d'una altra col·lecció: "Ens fiam de la seva bona fe". A més, va afirmar que "ens falta personal".

El Consell podria exercir el dret de tempteig o de retracte per comprar-les, però no s'ho plantegen "per falta de pressupost". El 2005, per exemple, el Consell sí que va exercir el dret de tempteig de dos mobles i una taula dels March.

La Junta d'Avaluació del Ministeri de Cultura, que dóna permís perquè una peça pugui sortir a l'estranger, només està obligada a informar al Consell si l'obra és Bé d'Interès Cultural (BIC), no si és Bé Catalogat, com és el cas d'aquestes peces.