muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
15°

Müller, la Nobel menys mediàtica

La guanyadora del Nobel de literatura, Herta Müller, es converteix en la dotzena dona que aconsegueix el preuat guardó de creació

111434
Herta Müller. | HERMANN JOSEF WOESTMANN

L'escriptora romanès-alemanya Herta Müller és la guanyadora del Premi Nobel de Literatura 2009, en reconeixement a una obra que és "concentració de la poesia i la franquesa" i que "descriu el paisatge dels desposseïts", segons l'Acadèmia Sueca.

L'escriptora, que viu a Berlín des de 1987, va néixer a Nytzkydorf (Romania) el 1953, al si d'una família de la minoria alemanya en aquest país -a la qual van pertànyer altres escriptors emblemàtics alemanys com Paul Celan o Oskar Pastior- i des de molt aviat va tractar de tendir ponts entre les dues cultures a què pertanyia.

Herta Müller va estudiar filologia germànica i filologia romanesa simultàniament, per aprofundir els coneixements de les dues literatures a què sentia que pertanyia. 

Va entrar en conflicte amb la Romania del dictador Nicolai Ceaucescu, on va perdre la seva primera feina com a traductora en una fàbrica de màquines, per negar-se a col·laborar amb la Securitate, el servei secret de la Romania comunista.

El seu primer llibre, "Niederungen" (En terres baixes, Siruela), es va torbar quatre anys en l'editorial abans que finalment pogués publicar-se, el 1982, amb retalls imposats per la censura romanesa.

Es tracta de la primera vegada des de 2003 que el Nobel de Literatura recau en una autora en llengua alemanya, després del rebut per l'austríaca Elfriede Jelinek, aquell any, mentre que l'últim alemany que el va guanyar va ser Günter Grass, el 1999. 

El 2008, el prestigiós guardó va ser per al francès Jean-Marie Gustave Le Clézio.  

A l'anunci del Nobel Literatura avui seguirà matí el de la Pau, que es dóna a conèixer a Oslo.

 

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per pelucon, fa mes de 14 anys
du perruca?
Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente