cielo claro
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.6°

Darrera entrega literària

dBalears tanca demà el col·leccionable Relats de la Mediterrània de l'escriptor Baltasar Porcel. Aquest darrer volum inclou quatre relats breus de l'andritxol

Demà dissabte, dBalears posarà punt final al col·leccionable Relats de la Mediterrània de Baltasar Porcel. Després d'un mes d'intens viatge pels contes curts de l'escriptor andritxol, la sèrie literària s'acomiada dels lectors amb la proposta de quatre relats breus de temàtiques un tant diferents però que encarnen l'essència del llenguatge de Porcel. En total, Relats de la Mediterrània ha compliat onze històries en vuit llibres de contes curts de l'escriptor andritxol, finat l'1 de juliol passat. Val a dir, però, que el projecte que lidera la Conselleria d'Educació i Cultura ja estava embastat abans de la sobtada mort de Porcel, perquè la col·lecció estava emmarcada dins les activitats de l'Escriptor de l'Any.

Fou precisament el mateix Baltasar Porcel qui seleccionà part dels relats que d'ençà del 19 de juliol i fins demà, dia 15 d'agost, dBalears ha regalat als lectors i subscriptors. En aquest darrer lliurament hi ha quatre texts diferents: El feliç Nadal de Santiago Perelló, escrit l'any 1971; Una nit a Capri, de 1974; Agamèmnon i Erika a Micenes, de 1975, i Paulina a Bizerta també del 1975. Algunes d'aquestes narracions curtes serviren en el seu moment de font de treball per a l'escriptor a l'hora de perfilar el que serien després les seves novel·les. Aquest és el cas, per exemple, d'Estimada Marta, el conte que encetà la col·lecció el juliol i que representà certa inspiració per a la creació de Lola i els peixos morts. Per part seva, El cas del moix afamegat hauria estat la base per fer El crim de la casa santa, una novel·la negra inacabada del prolífic escriptor.

S'ha de destacar que l'obra de narracions curtes que conreà Baltasar Porcel és, segons l'historiador i crític literari Joaquim Molas, "una de les més sòlides i decisives del darrer quart de segle", segons assegura. Tot i això, la majoria d'aquests relats ja havien estat publicats a Destino dins Tots els contes (Barcelona, 1984). Llevar la pols dels llibres arraconats i donar a conèixer algunes d'aquestes interessants propostes literàries han estat l'objectiu clau del col·leccionable, que sota el nom de la Mediterrània recorden el treball de l'escriptor que conrà camps ben diversos de les lletres, des de la novel·la fins a la dramatúrgia passant pel periodisme.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.