algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
20°

La torre del Palau recupera la fisonomia original

Les restes que encara romanen dempeus del que fou el palau de Jaume II seran restaurades per conservar-ne l'aspecte medieval. A més, una vegada acabades les obres, l'edifici serà obert al públic. Aquesta setmana, la Comissió de Patrimoni ha donat el vistiplau al projecte bàsic de restauració

109578
L'any passat, s'iniciaren les tasques de repicat de les parets exteriors. | Joan Sitges - Joan Sitges

La màxima ensenya del passat medieval de Manacor serà recuperada. Després de restauracions desafortunades anys enrere, o petites reformes més fidedignes de fa poc temps, sembla que l'anomenada torre del Palau podrà tornar a lluir de bell nou. L'objectiu principal de l'actual equip de restauració és que les restes que encara romanen dempeus del palau de Jaume II recuperin la seva fisonomia original en la mesura que sigui possible. La tasca no és senzilla. El Consistori manacorí començà l'any passat les tasques de restauració amb la mirada fitada per conèixer millor la història de la torre. Divendres, la Comissió tècnica de Patrimoni del Consell donà el vistiplau al projecte bàsic de remodelació presentat per l'Ajuntament de la vila.

Durant el 2008 es repicaren les parets exteriors i els forjats interiors de l'edifici que ha perdurat fins avui. Tot això estava encaminat a fer un estudi històric de la torre del Palau i a restablir-ne els elements constructius originals. A més de les prospeccions de l'immoble, "n'iniciàrem un estudi documental que ens permeté conèixer, per exemple, que els quatre merlets originals de la torre podrien haver estat columnes per aguantar una coberta volada", explicà l'arquitecte Joan Pasqual, autor del projecte d'intervenció juntament amb l'arqueòloga Magdalena Salas.

D'aquesta manera, combinant l'estudi documental i de l'edifici, es comprovà que els pisos interiors no són els originals i que, quan es construí la torre, aquesta només tenia finestres al pis superior. Així mateix, "es va descobrir que davall la façana actual encara queden algunes restes de tapial, el parament exterior original, que serà clau per tornar a donar l'aspecte original a la torre", indicà Salas. Una vegada acabat l'estudi històric, Salas i l'arquitecte Joan Pasqual envestiren el projecte de rehabilitació "d'un dels pocs edificis medievals que encara resten dempeus a Manacor", assenyala Salas.

La intervenció permetrà restituir els nivells originals de l'immoble, que es construiran amb fusta, "seguint les tècniques tradicionals de l'època en què s'aixecà la torre, i que es complementaran amb un forjat d'acer que envoltarà l'edifici per donar-li més estabilitat", explicà l'arquitecte. Segons l'equip de restauració, aquesta intervenció era més que necessària, perquè "a més dels canvis en l'aspecte de la torre causats per una restauració sense veracitat històrica realitzada en els anys setanta, l'edifici té problemes estructurals greus als pisos i a la coberta", indicà Magdalena Salas.

Així doncs, el que es pretén amb el nou projecte és resoldre els problemes estructurals de l'edifici, garantir la conservació de tots els elements originals de la torre del Palau i restablir-ne l'aspecte original. D'aquesta manera, els merlets postissos actuals desapareixeran "i només quedaran els quatre originals", indicà Joan Pasqual. També s'hi restablirà el parament exterior original, "que era de calç i de color blanc brut", afegí. Però el que pot canviar de veres de l'emblemàtic edifici és que la torre del Palau de Jaume II quedarà oberta al públic i serà un espai on locals i forans puguin conèixer el passat medival de la ciutat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.