nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

La literatura, en un clic

El projecte de digitalització començat a principi de 2007 entre Google i la Biblioteca de Catalunya presenta un bon balanç en dos anys de trajectòria

Moltes vegades es comenta que el català és una llengua en perill d'extinció, però avui dia té una forta presència a internet, sobretot gràcies a iniciatives com el programa de digitalització de llibres que s'acordà el 2007 entre Google i la Biblioteca de Catalunya. Ambdues entitats, al costat del conseller de Cultura de la Generalitat, Joan Manuel Tresserras, feren ahir un balanç d'aquests dos primers anys de trajectòria del projecte.

En aquests moments, el català és una de les 30 llengües més usades a la xarxa i, a més, es troba en el lloc 14è del rànquing d'idiomes més emprats al Google Llibres. Si ens posam davant l'ordinador de casa i escrivim "Balears" en aquest cercador, hi sortiran títols com Els escriptors i la Guerra Civil a les Illes Balears, de Josep Massot i Muntaner, i la Gramàtica catalana especialment referida a les Illes Balears, de Francesc de Borja Moll, dos exemles de tot allò que podem trobar íntegrament fent només un clic.

El programa esmentat, que s'inicià el 2007, consta de dues parts: la secció d'afiliats, en la qual els editorials o els titulars dels llibres es posen directament en contacte amb Google i en poden digitalitzar una part; i el programa de biblioteques que s'han subscrit a Google i que poden passar íntegrament al format electrònic les obres que desitgin. Els primers 35.000 llibres escollits i digitalitzats de la Biblioteca de Catalunya són bàsicament del segle XIX, perquè són publicacions que en l'actualitat ja es troben lliures de drets d'autor. "La intenció es posar a l'abast de més gent els materials que tenim al nostre fons", comentà Rubén Langarita, de la Biblioteca de Catalunya.

Dins aquesta primera selecció de llibres on-line, n'hi podem trobar que fan referència a les Balears i també n'hi ha d'autors com Miquel Costa i Llobera, Joan Alcover i Miquel dels Sants Oliver, entre molts d'altres. Segons confirmà ahir Google Espanya, "encara no hem tingut cap contacte" amb les biblioteques illenques.

El procés de digitalització també consta de dues fases. "En la primera prenem una imatge de cada una de les pàgines i, en segon lloc, identificam cada una de les paraules del llibre. D'aquesta manera, quan algú cerca una obra per internet no té necessitat de saber-ne el títol, sinó que amb una sola paraula el cercador ja la reconeix", explicà el responsable de Google Llibres a l'Estat, Luís Collado.

En total, es preveu posar en format electrònic 100.000 llibres del fons de la Biblioteca de Catalunya. Així mateix, ja es conversa amb quatre institucions més d'aquest tipus al Principat, "tot i que no s'ha fet cap previsió del temps que requerirà aquesta digitalització total", conclogué Langarita.

Fins ara Google ja ha sotmès a aquest procés més de 10 milions de llibres pertanyents a més de trenta sales de lectura d'arreu del món. Tots els volums digitalitzats són lliures de drets d'autor i a partir d'avui els podrem consultar també mitjançant la interfície en català http://books.google.cat. Es tracta d'una bona oportunitat de gaudir de la lectura sense haver de sortir de casa i d'una manera prou senzilla.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.