algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 10.08°
10°

Intent frustrat de modernització

dBalears ha sortit al carrer amb la missió de comprar un e-reader. Després de voltar per diferents tendes, constata com la ciutat de Palma encara no hi està preparada

A dBalears hem intentat ser moderns. De veritat que ho hem intentat. I, tot s'ha de dir, gairebé ho hem aconseguit. En un moment en què les grans televisions de plasma, els mòbils de tercera o quarta generació i els reproductors de música amb pantalla tàctil són ja una realitat assumible per gairebé totes les butxaques, nosaltres hem volgut anar més allà i apuntar-nos a la pseudomoda dels e-books. I deim pseudo perquè, malgrat que tothom en parli, la cosa és ben verda. I això ens ha quedat ben clar després de fer un passeig per les principals botigues i centres comercials de Palma. Si bé és ver que, després de cercar intensament, vàrem trobar el preuat objecte de culte, també ho és que cap comercial no va ser prou astut per aconseguir que desembutxacàssim els prop de 300 euros que costa buidar les nostres prestatgeries de llibres, molts dels quals són simples acumuladors de pols.

La primera prova fou a les llibreries. Perquè els llibres, digitals o de paper, s'han de vendre a les llibreries. "No... no crec que en trobis a Palma, d'això", ens digueren. "Nosaltres esperarem per tenir-ho. Ara per ara és molt embrionari i hi ha molts problemes de compatibilitat. Si de veritat te'n vols comprar cap, millor que esperis, ara valen molts de doblers i tal vegada d'aquí a un temps ja no et serviran per a res, perquè ja s'haurà instaurat un altre sistema", afegeixen de darrere el mostrador tradicional. Però no defallim en la tasca de voler modernitzar el nostre estiu, ara que vénen tants de iots a mostrar-nos com són de rics i moderns els qui vénen de fora. Segona aturada: grans magatzems. A la secció de llibres, no en saben res. A la d'electrònica, ens fan anar a la secció de llibres. Al final, un dependent ens dóna la resposta:

"No en tenim i no tenim previst tenir-ne tampoc de moment"...???... "Fa uns mesos en vàrem tenir tres o quatre, però els vàrem haver de tornar perquè varen venir amb un problema de compatibilitat", ens informen. No defallim, continuam cencant. Tendes d'informàtica, de petits electrodomèstics o de productes curiosos i de luxe. Ens sentim ben bé com els qui cerquen una agulla en un paller. Però finalment el tobam en un hipermercat. És allà. Al centre comercial de Portopí. Nom Papyre i té un cost de 299 euros. Targeta de 2gb, 500 llibres inclosos, tecnologia de tinta electònica que evita els reflexos de les pantalles tradicionals, 200 grams de pes i autonomia de 10.000 passades de pàgina..."És una passada", ens diu la dependenta. "Me'l pot mostrar?" li demanam. "No. Perquè no funciona. Només el tenim aquí de manera testimonial. Els llibres electrònics han tingut molt d'èxit, però ara ja no en podem demanar. No sé per què, però de la central ja no ens n'envien". Ai las! No, si modernitzar-se no és gens fàcil. Com que l'opinió de la dependenta no ens ha semblat gaire convincent, ho provam en un altre supermercat de la mateixa companyia i sí, allà sí que en tenen.

"Els que vulguis. La gent sempre arriba aquí després de cercar per tot Palma", ens informa l'encarregat, tot cofoi de la seva gesta. Repetim la pregunta: "Me'l pot mostrar?"... "No, perquè no té piles", declara en una resposta sorprenent. "Però es ven molt bé, eh! -intenta arreglar-ho-: incorpora funda i auriculars". Evidentment, dBalears no vol gastar-se 300 euros sense veure mínimament funcionar aquest aparell que ens ha d'obrir les portes de la cooltura, de manera que tornam a la primera llibrerira a donar la raó a la dependenta. Decidim comprar la tercera part de Millenium. 864 pàgines... de paper! D'acord que comprar Stieg Larson no és gens cool, si pensam que és el que fa tothom. Però, en el fons, no és això el que mou la societat?

"Algun dia sortirà l'i-pod dels e-readers"

El periodista Vicent Partal té molt clar que el seu darrer llibre, Llibreta a Pequín, és simplement "un experiment" que valia la pena provar. L'obra, a mode de dietari durant la revolta dels estudiants a Pequín el 1989, ara fa vint anys, només és accessible a través de la xarxa electrònica. El bo del cas és el preu, només 5 euros. Allò dolent, i així ho hem comprovat en aquest diari, és que no tothom està preparat per accedir a aquest tipus de tecnologia. Pel director de Vilaweb, però, aquest fet és qüestió de mesos. "Els llibres electrònics funcionen, i funcionen bé. Només falta que algú inventi el que en el seu moment fou l'i-pod per als reproductors de música perquè la cosa arranqui definitivament", diu, conscient, a més, que "hi ha rumors, força demostrables, que Apple prepara per a final d'any un llançament important entorn dels e-readers".

De moment, Partal ja s'ha sumat a la moda dels e-books. "És clar que en tenc un, i el faig servir! Sobretot quan viatges és comodíssim, perquè ja no has d'anar amb llibres amunt i avall", reconeix. En qualsevol cas, si bé l'oferta d'e-readers és limitada, també ho és, per ara, la d'e-books que hi ha al mercat, i no en parlem si es tracta de literatura en català. És per cobrir aquest buit que, des del mes d'abril, està en marxa el portal Edi.cat, una plataforma que fusiona les editorials Bromera, Angle i Cossetània i que ofereix, de moment, una quarantena de títols digitals en català i amb uns preus que oscil·len entre 1 i 12 euros, sempre, però, entre un 30 i un 40 per cent més barats que els de paper. Una d'aquestes obres és Eclipsi, de l'escriptora menorquina Esperança Camps. "Bromera és qui em publicà el llibre en paper i em proposaren treure'l també en format digital. Jo no sé quanta de gent l'ha descarregat ni he vist mai el meu llibre dins un e-reader, però la proposta em sembla molt interessant", reconeix aquesta autora que, a diferència de Partal, encara no ha caigut en la temptació digital.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per No sabeu cercar, fa mes de 14 anys
A les grans superfícies, n'hi ha.
Valoració:13menosmas
Per Amador, fa mes de 14 anys
A mi em va passar el mateix; vaig demanar per tot i ningú en sabia res, d'eReaders, a Palma. Es veu que n'hi ha que viuen amb l'esperança que això no vagi endavant.

A la fi em vaig decidir a comprar un iRex per Internet i n'estic satisfet del tot. És clar, bo de manejar i de transportar, detectable tant des de Windows com de Linux i m'actualitzen el programari amb millores considerables que m'envien a l'adreça de c/e.
Valoració:1menosmas
Per tonie, fa mes de 14 anys
Como que viven en el siglo XIX? lo que no puede ser es tener en tu tienda un producto por el cual hay una demanda inexistente y al final tener que bajar el precio porque nadie lo compra y tener pérdidas.
Valoració:6menosmas
Per Pep F. G., fa mes de 14 anys
Encara no sabeu que aquestes coses es compren per Internet? que els comerciants de Palma viuen encara en el segle XIX.
Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente