algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

En Quaquín ja té 75 anys

Maria Ferrer i Ernest Gil han emprès una recerca sobre aquesta popular peça teatral i n'estan elaborant un reportatge que es podria presentar el proper febrer, el mateix dia que s'estrenà l'obra.

L'obra de teatre Ai Quaquín, que has vengut de prim!, del manacorí Sebastià Rubí amb música d'Antoni Riera, complirà el proper 16 de febrer el 75è aniversari i això no ha passat desapercebut als dos joves llicenciats en Comunicació Audiovisual Maria Ferrer i Ernest Gil, que han preparat un documental sobre aquesta popular peça del teatre mallorquí. Ai Quaquín, que has vengut de prim! intenta desmitificar el fenomen de l'emigració a Amèrica que havia sofert Mallorca a principi de segle passat. Aquesta obra conta la història d'un jove manacorí que, com molts altres mallorquins, se n'anà a l'Argentina intentant fer-hi fortuna en temps de pobresa a Mallorca. En els darrers anys, les coses han canviat i resulta que som els mallorquins els que acollim l'onada migratòria.

Un bon contingent d'emigrants que rebem són de procedència sud-americana i, fins i tot, són descendents dels mallorquins que el segle passat anaren a l'Argentina. En Quaquín se centra en el dia de Sant Antoni, quan els pares del protagonista reben una carta que els n'anuncia la tornada de les Amèriques. L'analfabetisme dels pares genera tota una trama d'embulls que finalitza amb l'enterrament fictici del seu fill. Finalment, Quaquín torna de l'Argentina amb menys fortuna de la que tenia abans de partir i ha de fer creure que és un potentat perquè el seu sogre, don Pablo, el deixi festejar la seva filla. Pels dos creadors del documental, aquest treball és una gran oportunitat per "promocionar-nos i alhora per donar a conèixer una mica més la peça, ja que tan sols se n'ha escrit un llibre i no és fàcil d'aconseguir", comenta Ferrer.

Així, els dos joves feren una crida als mitjans de comunicació perquè la gent que tingués informació de l'obra s'hi posàs en contacte. "Molta gent que té fotografies de l'obra o que hi ha participat ens han telefonat", afegí Ferrer. La idea del treball és demostrar com es féu el muntatge i quina n'ha estat la repercussió durant aquests anys. Per això, a final de mes els joves començaran a contactar amb historiadors de la comarca i amb testimonis que els puguin ajudar en el projecte. "Confiam que l'administració s'animi a participar-hi i a creure en la iniciativa així com ho han fet els mitjans", assenyalà Ernest Gil. El seu objectiu és presentar el documental el mateix dia que se celebra el 75è aniversari de l'obra i, si no hi ha canvis, s'estrenarà a Manacor, ciutat natal de l'autor.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.