muy nuboso
  • Màx: 17.23°
  • Mín: 11.35°
14°

Inversió cultural per sota de la mitjana

L'Ajuntament de Palma destina un 2,7% del seu pressupost al departament de Cultura, una xifra inferior a la mitjana europea, que frega el 4%. Barcelona hi dedica el 4,3%, mentre que Santiago ho eleva al 8,8%

Cultura com a agent econòmic. Aquesta premissa, que tant sentim a dir als polítics en temps de crisi, no queda palesa a l'hora de fixar les partides pressupostàries per als departaments de Cultura. Mentre que a les capitals europees la mitjana dedicada a aquest àmbit suposa el 4% dels seus pressuposts, a Palma la xifra destinada al departament de Cultura és un 2,7% de la inversió total de 2009. Una dada comparable amb la de Madrid, que sols hi dedica un 2,57%. Ara bé, mentre que Madrid rep subvencions nominatives de l'Estat en matèria de cultura (que en la legislatura passada sumaren 577,7 milions), les Balears van a la coa en aquestes inversions i en els darrers quatre anys sols han rebut 7,7 milions.

Per la seva banda, l'Ajuntament de Barcelona destinarà en el seu pressupost d'enguany un total de 120 milions d'euros només al departament de Promoció i difusió de la cultura, cosa que suposa un 4,3%. A aquesta xifra cal afegir-hi la d'Arqueologia i protecció de patrimoni, que puja a 18 milions més i que deixa la xifra d'inversió en el 5,6%. El responsable de l'àrea a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, lloava aquesta setmana la "gran" inversió feta pel Consistori comparant-la amb la de Berlín, que hi dedica un 3,4%.

París és la ciutat que més partides hi destina: un total del 7% dels seus 5.531 milions d'euros de pressupost. Pel que fa a la capital italiana, Roma, la seva inversió cultural fou de 1.648 milions, cosa que significà un 3% a l'any. Aquestes dades es refereixen a 2006, les úniques que són públiques a la pàgina web de la ciutat.

Respecte de les localitats de l'Estat espanyol, Sevilla també és un dels indrets amb més inversió cultural. La capital andalusa hi destina un total de 33 milions d'euros entre el departament de Cultura i el d'Arqueologia. Encara és Santiago de Compostel·la la ciutat més sensible al patrimoni i a la cultura. Un 8,87 és el tant per cent del pressupost reservat enguany per a aquestes àrees. S'hi inclou la preservació i consolidació de centre antic de la localitat.

València és una altra de les ciutats que lideren el rànquing. Mentre que la inversió en política lingüística és més que minsa, el Consistori que capitaneja la popular Rita Barberá destinarà (segons la seva web) un total de 54,49 milions d'euros a la partida de Cultura. Aquesta inclou també l'Orquestra, el Palau de la Música i les activitats de festes que comprenen les falles, d'on possiblement surt bona part del pressupost.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per mariona, fa mes de 14 anys
I així mos va... sempre a la cua de tot. Vergonya cavallers, vergonya!
Valoració:13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente