algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
17°

Joves i cinema, la petja illenca a Prada

La 41a Universitat Catalana d'Estiu tindrà lloc entre el 16 i el 25 d'agost. La UIB hi serà representada per mitjà de la Universitat Jove i Sa Nostra entra també dins el programa

La Universitat de les Illes Balears tornarà a tenir un paper protagonista en la Universitat Catalana d'estiu (UCE), que tindrà lloc, entre el 16 i el 25 d'agost, a Prada de Conflent. Un protagonisme que, enguany, a més, serà compartit amb l'Obra Social Sa Nostra, encarregada dels cursos i projeccions de cinema que es faran al municipi nord-català i que tindran també Mallorca com a principal focus d'atenció, amb la presència de pel·lícules com El Mar, d'Agustí Villaronga, i els documentals Nosaltres els vençuts, d'Antoni Maria Thomàs; El rastre dels fosforescents dels caragols, de Cesc Mulet sobre Joan Miró; i Pere Capellà 1907-1954, de Miquel Àngel Abraham i Cesc Mulet, entre d'altres cintes.

Així mateix, Jaume Vidal, de la Fundació Sa Nostra, ha coordinat 18 hores de cursos de cinema amb temes prou variats, des de la novelle vague fins a la figura de la femme fatale i la història del cineasta mallorquí Josep Truyol i Otero, entre d'altres. Una aposta que, segons Joan Mir, professor de la UIB i membre de la Fundació UCE, "és molt interessant, perquè amplia considerablement les hores que la UCE destina a la setena art". D'altra banda, l'organització hi incorpora enguany el programa Universitat Jove, que per primer pic implica "la UIB com una universitat pròpia dins el campus nord-català", explica Mir. Aquesta secció està adreçada a al·lots d'entre 15 i 17 anys, com també a docents de Secundària.

"Amb la Universitat Jove omplim un forat molt gros de participants, entre els 30 i els 50 anys, que és un sector molt minoritari", es lamenta el mateix acadèmic. Enguany, devers 45 alumnes de Secundària de Menorca i Mallorca, a més de 10 professors de Secundària, es desplaçaran a Prada amb la delegació balear. Aquesta xifra, segons Mir, representa entre "un 70 o un 80% dels joves que hi ha a la UCE". La 41a edició de la Universitat de Prada acollirà un centenar de cursos i tallers entorn de la cultura dels Països Catalans. En podríem destacar alguns amb denominació d'origen illenca, com són, entre d'altres, el de glosat menorquí, a càrrec de Miquel Ametller; el taller visual i acústic sobre la cançó catalana, a cura de Bartomeu Mestre; una reflexió sobre l'antroponímia catalana, a càrrec de Gabriel Bibiloni; un passeig per les Balearides romanes, dirigit per Margalida Orfila; un viatge a la figura de moriscos i cristians dins l'imaginari popular, guiat per Tomàs Vivot; un tast pels cellers i els vins de l'Arxipèlag; i una aproximació a l'obra de Carles Riba i de Baltasar Porcel, amb Joan Alegret i Carles Cabrera, respectivament.

En l'apartat lúdic, la música tornarà a ser la protagonista. De les Balears, hi actuaran Quatre de Copes, vinguts de Formentera; Projecte Mut, des d'Eivissa; i el menorquí Guilllem Solcevila. A més, la Jove Orquestra dels Països Catalans tornarà a donar el sus a la temporda amb un concert en el qual durà la batuta Salvador Brotons, el futur director de l'Orquestra Simfònica de les Balears. La Universitat de Prada fou presentada ahir a Barcelona pel seu director, Jaume Sobrequés, que expressà el desig que la UCE "sigui present tot l'any en l'activitat acadèmica de l'àmbit de la cultura catalana". De la mateixa manera, enguany s'inauguraran alguns pavellons del futur centre Pau Casals, que serà la seu permanent de la Universitat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per for ever, fa mes de 14 anys
Prada és més que un refugi d'exiliats. És una font d'energies!
Valoració:1menosmas
Per Cecili Buele i Ramis, fa mes de 14 anys
Com és que una iniciativa mallorquina tan singular, com és ara l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, creada per la professora de Música, Magda González, hi té tan poc pes i ni tan sols es mereix de veure-hi reflectit correctament el seu nom?!
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente