algo de nubes
  • Màx: 20.39°
  • Mín: 12.82°
20°

Actes vandàlics al castell d'Alaró

Els membres de la brigada de Patrimoni del Consell es varen trobar amb els desperfectes dimecres dematí a les obres de rehabilitació de les ruïnes de la fortalesa quan havien de començar les tasques

38160
Les destrosses es varen fer palpables a la maquinària.

Vint-i-quatre hores després que s'iniciàs el trasllat del material necessari per dur a terme la restauració del castell d'Alaró, la fortalesa s'ha despertat al bell mig de destrosses. Varen ser els membres de la brigada de Patrimoni del Consell de Mallorca qui descobriren els desperfectes quan es van desplaçar fins al cim del puig d'Alaró per començar-hi les obres de restauració. Les destrosses es varen fer palpables a la maquinària i al material de l'obra necessari per a la restauració. La porta que es va instal·lar dimarts a la torre de l'Homenatge va aparèixer sense forrellat i sense els puntals que la sostenien, el permís d'obres va ser tirat per un barranc, es van obrir els sacs de material d'obra i una roda d'un carretó va ser foradada.

Malgrat aquestes incidències, no s'ha demorat l'inici de les obres de restauració, ja que varen començar ahir dematí. Tant el Consell de Mallorca com l'Ajuntament d'Alaró han condemnat aquests actes vandàlics. Biel Cerdà, que és el director insular de Patrimoni, va manifestar que "aquests fets no aturaran la rehabilitació del castell d'Alaró, ja que hi ha molta gent que ha lluitat perquè aquest projecte continuï endavant a causa del valor patrimonial immens que té". També va voler destacar que "els culpables d'aquestes destrosses són una minoria que no aconseguiran boicotejar la il·lusió de tot un poble". Per la seva banda, el batle del municipi d'Alaró, Joan Simonet, va manifestar que "s'estudiaran mesures per millorar la seguretat del castell". En aquest sentitm confessà que no descarta la posada en funcionament d'un operatiu conjunt entre l'Ajuntament d'Alaró i el Consell de Mallorca per instal·lar-hi un servei de vigilància.

Les obres de restauració
Durant deu setmanes es durà a terme la primera fase de la rehabilitació del castell d'Alaró, que consisteix a netejar la vegetació del lloc i a millorar la Barbacana d'accés, la torre de l'Homenatge, la primera murada i la senyalització del lloc, amb la finalitat d'incrementar la seguretat. El cost d'aquestes mesures d'urgència, uns 46.000 euros aproximadament, és assumit íntegrament pel Consell de Mallorca. L'inici de la rehabilitació ha estat acollida amb molta alegria per part dels veïns d'Alaró. El trasllat dels materials d'obra necessaris per realitzar-ne la restauració va haver de fer-se dimecres dematí amb l'ajuda d'un helicòpter, a causa del difícil accés que té el castell d'Alaró per terra.

"Qui posi en dubte la propietat que ho denunciï
La família Ordinas, que reivindica la propietat del castell, descartà ahir emprendre cap tipus de mesura legal contra l'Estat per l'inici de les obres de rehabilitació del la fortalesa. Segons Miquel Àngel Ordinas, fill de Llorenç Ordinas i representant legal de la família, "nosaltres vàrem interposar un recurs contra la llicència d'obres i demànarem la suspensió cautelar de les mateixes. Ara ens toca confiar en la justícia, perquè el temps posa tothom al lloc que li correspon". Miquel Àngel Ordinas es va mostrar convençut que la seva família és l'única i la veritable propietària del castell d'Alaró "ja que fa cent trenta anys que està inscrita en el registre de la propietat". A més a més, hi afegí: "Si algú és tan prepotent i té la poca vergonya de posar en dubte el registre de la propietat, que vagi als tribunals i ho denunciï".

El fill de Llorenç Ordinas assegurà sentir-se "tranquil" respecte a les pròximes resolucions judicials.
La propietat del castell d'Alaró ha estat fruit de molta polèmica i de molts estira-i-arronses entre el Consell de Mallorca i la família Ordinas, que la reclamen. Fa un anys es varen trobar uns documents del Ministeri d'Hisenda que confirmen que la titularitat de la fortificació emblemàtica correspon a l'Estat, en virtut de les lleis de desamortització i amb data del 1885. La família Ordinas, per la seva banda, sempre ha defensat que la titularitat del castell, llevat de l'oratori, és privada. Des del 1885, any en què l'Estat el tragué a subhasta pública i la família el va inscriure en el Registre número 2 d'Inca. Des d'aquesta licitació, el castell passà a ser propietat de Pere Sampol i, des de llavors, ja sigui per herència o per compravenda, ha passat per nou propietaris fins que l'any 1996 arribà a les mans d'Ordinas, segons el relat del seu fill Miquel Àngel.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Estudiantet, fa mes de 14 anys
Però abans de la desamortisation den Mendizábal (1834) de qui era?
Segurament abans de la desamortisation era comuna del ajuntament.
Lo que se pot fer ja que la desamortisation fou un robatori ès expropiar el castell i tot el puj (monte) i convertir-lo en comuna municipal, com abans.
En principi tot lo que la desamortisation den Mendizábal llevà a els ajuntaments ha de esser expropiad, lo que se podria fer per el Consell de Mallorca.
Valoració:7menosmas
Per Cabrit, fa mes de 14 anys
Ai Llorenç, Llorenç...polissó...
Valoració:5menosmas
Per Miquel, fa mes de 14 anys
De totes maneres no entenc la ràbia d'aquesta gent que no vol que comencin les obres, si es fan les obres i després es demostra que el castell es seu, el Consell haurà diguem "perdut" la reforma i d'afegit dic que es mes que necessari aquesta reforma, o sigui tot son avantatges per ells que estan tan segurs que es seu, i si tant estimen la seva propietat doncs per que no havien fet la reforma ells fa un munt d'anys i ara podrien demostrar que s'havien gastat doblers en la seva propietat.
Valoració:6menosmas
Per maria, fa mes de 14 anys
Colla de passerells
Valoració:-3menosmas
Per cremantdièsel, fa mes de 14 anys
Bono, bono... qui creis que té interessos en què no li invadeixin la seva suposada propietat particular? Això pinta malament. No se tracta d'acusar fora fonaments, però en fi, és estrany.
Valoració:1menosmas
Per MJ, fa mes de 14 anys
Segur que no tenien res a veure amb en Cabrit i en Bassa.
Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente