Les lletres versades en català celebraren ahir el 150è aniversari dels Jocs Florals. El Consell de Cent de la Ciutat Comtal acollí l'acte d'homenatge del certamen literari que l'any 1859 reeixí de les sendes sota el lema "Patria, Fides, Amor". Noms com Jacint Verdaguer, Josep Maria de Segarra, Narcís Oller i Carles Riba són alguns dels escriptors guardonats amb aquest premi, que ahir fou recordat per boca dels poetes Antoni Vidal Ferrando, Ponç Pons, Quim Español, Manuel Forcano, Sebastià Alzamora, Jordi Julià i Maria Josep Escrivà, tots guanyadors en edicions passades dels Jocs Florals.
Amb aquest reconeixement, la Ciutat Comtal encetà el festival Barcelona Poesia, que mantindrà viu l'esperit del vers fins al 27 de maig amb més d'un centenar de recitals, presentacions de llibres, representacions teatrals, dansa, homenatges, etc. Tanmateix, el capvespre d'ahir tingué també un regust illenc no només per l'elevada participació d'escriptors insulars a la lectura de celebració del 150è aniversari, sinó també perquè suposà el comiat del manacorí Josep Lluís Aguiló com a poeta de la Ciutat 2008.
El gironí Jaume Bosquet prengué el relleu a Aguiló després de 365 intensos dies d'activitats literàries arreu dels Països Catalans. "Per una persona que tingui un esperit participatiu, ser el poeta de la ciutat ha estat tot un privilegi, a més d'una manera de promoció literària", explicà l'autor de Llunari, el poemari que li atorgà els Jocs Florals de l'any passat. Enguany, el jurat que ha escollit Bosquet (premi de Pollença 2007) és format pel col·laborador de dBalears Bartomeu Fiol, el també mallorquí Andreu Gomila, Isidor Cònsul, Joan Navarro i Susanna Rafart. "Això dels mallorquins als Jocs Florals és com una plaga", bromejà Sebastià Alzamora amb els altres companys escriptors just abans de començar l'acte, presidit pel batle de Barcelona, Jordi Hereu.
Com a acte de comiat, Aguiló ha realitzat un poema en conmemoració als 150 anys dels guardons literaris, "una comanda que em va fer l'Ajuntament de Barcelona i que he estat alabat de realitzar", indicà a aquest diari, mentre recordava aquell rumor que diu que "durant una conferència Josep Maria Llompart comentà que els poetes illencs ja no s'hi podien presentar pus perquè havien de donar oportunitat que els del Principat guanyassin", apuntà. Aquesta premissa quedà palesa ahir amb una nodrida representació illenca que continuarà sent protagonista durant els set dies de Barcelona Poesia. Veus com les de Jaume C. Pons Alorda, Pau Vadell, Carles Rebassa, Blanca Llum Vidal i Antoni Marí conversaran amb les de Montserrat Abelló i Manuel Rivas en un dels esdeveniments poètics amb més ressò a Barcelona. Set intensos dies que no tenen res a veure amb aquell certamen literari instituït a Tolosa de Llenguadoc per la Sobregaya Companhia dels Set Trobadors l'any 1324.