Sortim dels clixés dels deserts, de la fam i de les tribus indígenes. Ens endinsam en el món del còmic i descobrim un nou continent que parla sense embuts: l'Àfrica. Els nostres mentors en aquest viatge són el marroquí Mohammed Nadrani i el senagalès Tayo Fatunla, dues figures cabdals de la vinyeta africana que aquest cap de setmana participaran, entre altres celebritats, en la segona edició de Còmic Nostrum, organitzat pel Consell de Mallorca i l'Associació d'amics i víctimes del còmic i que tindrà lloc al pati de la Misericòrdia. "A l'Àfrica trobam un tipus de vinyeta hiperrealista a nivell temàtic i que reflecteix, com cap altre mitjà no ho pot fer, el dia a dia dels seus pobles", explica Joan Miquel Morey, organitzador de la fira. "Són històries molt costumistes, de lluita social, de reivindicacions, de reconeixement històric i, fins i tot, didàctiques. Un suport amb una gran funció comunicativa", hi afegeix.
Una mostra d'aquest gènere es pot veure en l'exposició Picha que des de la setmana passada està instal·lada a la Misericòrdia i que recull l'obra d'artistes de 19 països africans. "Just abans d'inaugurar el Còmic Nostrum de l'any passat, vaig veure que exhibien aquesta selecció a Amsterdam. Em va sorprendre molt que al continent africà hi hagués tanta cultura del còmic i vaig iniciar les gestions per dur-la aquí. Després d'un any i dos-cents emails, ho hem aconseguit", confessa Morey. Per tant, aquesta serà una bona oportunitat per conèixer de prop aquests dibuixants del continent veí, ja que són ben pocs els llibres que en podrem trobar en els establiments del nostre redol. De fet, un dels objectius que s'ha proposat Morey és la traducció al català del llibre de Mohammed Nadrani L'Emir Ben Abdelkrim.
El marroquí, que hi intervindrà dissabte a les 12.30 hores, té al darrere una història molt curiosa: sindicalista de mena, fou penat amb cadena perpètua i fou a la presó on va aprendre a dibuixar amb un pedaç del seus calçons com a pinzell i una tassa de cafè com a tinta. D'altra banda, divendres a les 18.30 h parlarà Tayo Fatunla, que ha substituït a darrera hora l'escriptora de Costa d'Ivori Marguerite Abouet. A part d'això, l'Àfrica també serà protagonista al Còmic Nostrum a través dels contes de Víctor Uwagba, la formació musical Djembe Binye i la rondalla africana de l'esctriptor Pere Morey. La segona edició d'aquesta trobada inclourà 58 estands entre llibreries especialitzades, editorials, llibres vells i associacions culturals. A més, la fira es complementarà amb una exposició de 100 anys de còmic francòfon i un recull d'obra dels diferents autors convidats.
Un altre dels esdeveniments destacats, que es realitzarà dissabte a les 19.00 hores, és la presentació del llibre d'Àlex Fito Cristobal Nazareno, una mirada humana i riallera a la pobresa. "He estat en contacte durant molts d'anys amb Jaume Santandreu i de tot allò que he vist i del que m'ha contat ha nascut aquest llibre", va comentar el dibuixant. "Tot allò que veig i no puc suportar ho pint en clau d'humor", indicà. En aquest sentit, Còmic Nostrum destinarà una part dels seus beneficis a Can Gazà.