Va nàixer a Santanyí en una casa humil del carrer / del Rafalet amb corral d'aviram / gàbia de conills i hortet / el pare. Antònia Vicens es despertà un dia "ansiosa de versos". Després de 40 anys dedicada al complet a la narrativa, l'escriptora de Santanyí ha tingut la necessitat de "llevar-se la roba" i d'aquesta nuesa n'ha sortit Lovely, el seu primer poemari. "És més Antònia Vicens que mai", assegura conscient que la poesia "és el gènere més promiscu, gairebé pornogràfic que hi ha. Un cop escrit, fins i tot vaig dubtar de publicar-lo perquè m'hi sentia molt nua". Però va ser valenta. I l'editorial Moll també. "Ara ja estic contenta, ja no tenc por a mostrar-me ja que, en el fons, no és només la meva història particular, sinó que és la visió de tota una generació".
Lovely, que fa referència a una mostra de perfum regalada a El Corte Inglès en un poema-pòrtic que poc té a veure amb la resta dels seus versos, és un clar homenatge al seu pare i a tots aquells que, com ell, hagueren de partir "per matar el cuc de la fam" (diu en els versos de La ruta del tabac). Una figura paterna que es mostra des de diferentes perspectives, ja sigui a través de la seva absència o del seu retrobament, de la seva infantesa o de la seva vellesa, dels moments compartits com a nina innocent o en els darrers anys, ja com a dona madura. Una absència que es converteix també en una espera d'aquells que resten, un llistat de records quotidians, de passatges familiars i sentiments agredolços.
El pas de la narrativa a la poesia no ha estat gens difícil per a l'escriptora de títols com 39º a l'ombra (primera novel·la al 1967) i Ungles perfectes (darrera aparició al 2007). "En el fons, tot són paraules" confessa, "els vaig escriure, els llargs i els curts, tot d'una. Després he estat mesos i mesos repassant-los". El llibre, que ja va tenir molt bona acollida per Sant Jordi, es presentarà avui vespre, a les 20.00 hores, a la seu de l'Institut Ramon Llull a Palma (carrer de la Protectora, 10). Hi seran presents l'editor, Francesc Moll, a més del poeta Gabriel de la S.T. Sampol i la crítica literària Maria Muntaner.