Mallorca està d’estrena mundial, i és que ahir s’inaugurà amb un viatge el primer tren mironià de la història. Com a matèria primera: el tren de Sóller; i com a elements mironians: la decoració dels vagons, amb sis reproduccions de dibuixos d’infància realitzats per Joan Miró durant les seves estades a l’Illa a 12 anys d’edat. Però no només això, la companyia Ferrocarril de Sóller també presentà la seva nova imatge corporativa, que segueix fidel al fragment de l’obra La maja negra de Miró, (que s’exposa a la sala dedicada a l’artista a l’estació de la capital de la Vall), però que ara incorpora els colors vermell, blau i groc tan característics de l’artista català.
Pel que fa a les pintures que decoren els vagons, daten de 1906 i duen per nom Palma de Mallorca. La llotja; Molinar. Molins de vent i cases; Palma de Mallorca. Platja amb barques; Sóller. Paisatge; i Palma de Mallorca. Castell de Bellver. Aquestes reproduccions (els originals són a la Fundació Miró de Barcelona) inclouen una breu explicació en català, castellà, anglès, francès i alemany.
El viatge inaugural, emmarcat dins els actes que el Ferrocarril de Sóller i la Fundació Tren de l’Art celebren amb motiu de les fires de maig de la localitat, aplegà una seixantena de convidats, entre els quals destacà Emilio Fernández Miró, nét de l’artista, que no dubtà a fer esment que "al meu padrí li hauria agradat molt ajudar aquest prestigiós tren". "De fet, la meva mare, Dolors Miró, va estar d’acord amb aquesta idea des del principi", afegí.
A la cita també hi acudí el conseller delegat del Tren de Sóller, Vicenç Sastre; el president del Tren de Sóller, Óscar Mayol; el director general de Cultura del Govern, Pere Joan Martorell; i la directora insular de Cultura del Consell, Joana Lluïsa Mascaró, entre d’altres personatges del món de l’art i la cultura mallorquina. A Sóller, els esperava el president del Govern, Francesc Antich; la consellera de Cultura, Barbara Galmés; el delegat de l’Executiu central, Ramon Socias, i el mateix president de la Fundació Tren de l’Art, Pere A. Serra. Tots junts inauguraren l’exposició de Juli Ramis que fins dilluns es podrà veure al vestíbul de l’estació de Sóller. Serà, sens dubte, un final de viatge de luxe per a aquells que aquest cap de setmana s’apuntin a l’experiència de viatjar amb el primer tren mironià del món.
Can Prunera llueix façana pel Firó
Ramon Socias, delegat del Govern i, en un dia com aquest, solleric per sobre de tot, alabava ahir "la gran sort que tenim a Sóller de comptar amb gent amb empenta. Tal com ja feren els nostres padrins i repadrins, nosaltres seguim el seu llegat", una empenta que està obstinada a convertir la capital de la Vall en la capital cultural de la Mediterrània.
"Aquesta ha de ser la nostra gran curolla", digué Socias, conscient que l’obertura de Can Prunera, prevista per al proper mes d’agost, contribuirà enormement a aquesta gesta. I és per això que ahir, després dels discursos que inauguraven l’exposició de Juli Ramis, un grup reduït d’autoritats es dirigiren fins al palau modernista, que avança en la seva acurada restauració a passes gegantines.
De moment, i per celebrar aquestes fires de maig, Can Prunera ja té la façana a la vista de tots els ciutadants, amb una cara ben neta i renovada. Un cop a dins, els presents pogueren fer-se una idea del que arribarà a ser aquest palau en admirar sobretot les rajoles i els sostres, que estan sent recol·locats amb tota la seva brillantor. "Encara gratam i encara hi descobrim coses noves", digué Lluís Corral, un dels arquitectes encarregats de la restauració (amb Salvador Juan) i que confia tenir-ho tot llest per a la diada de Sant Bartomeu, quan n’està prevista la inauguració.