algo de nubes
  • Màx: 16.03°
  • Mín: 7.61°
15°

Del Conqueridor al mestre Fabra

La Setmana del Llibre en Català acull les presentacions de les obres completes de Pompeu Fabra i el Llibre dels fets de Jaume I

Dues de les figures més il·lustres de la cultura catalana, el rei Jaume I i el mestre Pompeu Fabra, es trobaren ahir en la sisena jornada de la Setmana del Llibre en Català, que durarà fins diumenge i que té lloc al pati de laMisericòrdia. Jordi Mir i Joan Solà foren els encarregats de presentar, en la primera de les activitats del capvespre, les obres completes de Pompeu Fabra, una vasta col·lecció de nou volums dels quals ja se’n han publicats cinc, amb una introducció a càrrec de Margalida Tous, directora general de Política Lingüística, i del professor de la UIB Jaume Corbera.

Pompeu Fabra, obres completes sorgí precisament de la curolla dels seus dos "pares", els filòlegs Joan Solà i Jordi Mir. "Hi va haver un moment en què vàrem veure que ni tan sols en llibreries de vell podies trobar els diferents llibres publicats pel mestre", afirmaren ahir. "Era il·lògic que, al tombant del segle XXI, els Països Catalans no poguessin disposar del llegat d’un dels forjadors de la seva llengua", afegiren els dos estudiosos. Un projecte de tanta envergadura, però, necessitava suport institucional, de manera que la Generalitat i també l’aleshores conseller de cultura del Govern balear, Damià Pons, signaren l’any 2002 un conveni per tirar endavant aquesta empresa.

Amb nou volums (que surten amb una periodicitat de dos cada any) i més de 10.000 pàgines, la col·lecció alterna estudis i pròlegs d’estudiosos contemporanis amb els escrits de Fabra, que hi són reproduïts en el format original. "Decidírem no repicar les obres de Fabra, primer per evitar-hi errors i, en segon lloc, per conservar-hi el valor tipogràfic i estètic de l’època", afegí Solà. Diccionaris, gramàtiques, ortografies, articles, conferències i correspondència configuren aquesta publicació, que ha rebut, també des de les Balears, la col·laboració de l’editorial Moll.

Jaume I

La segona presentació del dia va ser a càrrec de l’historiador Robert Vinas i de Josep Maria Pujol, que parlaren de la nova versió del Llibre dels fets que acaba de treure l’editorial Moll. Es tracta d’un volum amb una traducció feta al català modern per Josep Maria Pujol i a la qual Robert i Agnès Vinas han afegit comentaris i n’han ampliat les informacions. Per la seva banda, el responsable de l’edició, Francesc Moll, en va destacar sobretot "l’acurada selecció d’imatges i tota la iconografia".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.