algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

Mor l'arquitecte danès Jörn Utzon

El creador de l'Òpera de Sydney residí durant dues dècades a Mallorca, on ha deixat dues de les seves obres, Can Lis i Can Feliç

L’arquitecte danès Jorn Utzon, creador de l’Òpera de Sydney, va morir ahir a 90 anys d’una fallida cardíaca mentre dormia.

Considerat un dels arquitectes més importants del segle XX, Utzon havia tornat feia més d’un any a la seva Dinamarca natal després d’haver residit durant diverses dècades a Mallorca, on va deixar dues de les seves obres: Can Lis (1973), a Portopetro; i Can Feliç (1994), al municipi de s’Horta (Felanitx), on va viure durant anys amb la seva dona.

Palma fou la seu el cap de setmana passat d’una trobada internacional al voltant de la figura de l’arquitecte danès. A l’acte, dut a terme a la Fundació Pilar i Joan Miró amb motiu del 90è aniversari d’Utzon, participaren d’Adrian Carter, director de l’Utzon Center i professor associat de l’Aalborg University.

Guanyador en 2003 del premi Pritzker, considerat com el Nobel de l’arquitectura, Utzon es va criar a Aalborg, on es va inaugurar el mes de maig passat un centre d’investigació dedicat a la seva obra, dissenyat per ell mateix i pels seus fills Jan i Kim, i on es conserva l’arxiu personal de l’artista, que inclou obres desconegudes i dibuixos originals.

El 1957 va guanyar el concurs internacional per construir l’Òpera de Sydney, l’obra que li va donar la fama mundial i que és considerada una de les icones visuals del segle passat. Després d’alguns problemes amb les autoritats locals, Utzon abandona Sydney el 1966 i descobreix Mallorca. A Portopetro descobrí la pedra de Santanyí i el marès i construeix la seva primera casa sobre un penya-segat, un refugi obert a la mar. L’any 1994 construeix a s’Horta la que seria la seva darrera llar, que compartí amb l’esposa fins que, fa prop d’un any, empitjorà de salut i decidiren tornar cap a Dinamarca.•

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.