algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 12.63°
15°

“El birret castra els docents d'avui”

El professor de literatura mostra una anàlisi de la societat des del món de l'ensenyament

"La literatura és vida i la vida és un conjunt de tot". Amb aquesta frase l’escriptor Antoni Serra explica la ironia, el sarcasme, la novel·la negra i la denúncia que s’apleguen en la seva darrera obra, El professor de literatura. El llibre es presentarà el proper dia 27 de novembre, a la llibreria Àgora.

Tres classes magistrals d’un professor, "marcat per la completa llibertat", donen vida a aquesta obra carregada d’ambigüitat. "La literatura és com la vida, no és una línia contínua, sinó un conjunt de salts quàntics", indicà Serra.

L’escriptor dedica el llibre a qui defineix com el "millor professor de literatura", el seu amic Antoni Figuera, "amb qui ens uneix una estreta relació d’amor i odi", explicà. Serra assenyalà que "Figuera no és com els professors de literatura d’avui dia, que queden castrats en posar-se el birret". La literatura té sentit des de la llibertat absoluta i aquesta no existeix "dins la democràcia reformada –o deformada– que ens ha tocat viure o patir".

Serra, com l’ensenyant de literatura del seu llibre, es considera un "enamorat dels clàssics grecs i del llatí Petroni". Sembla estrany, però, que un escriptor que es defineix com a "catalanista" hagi triat un docent de literatura castellana per protagonitzar el seu llibre. L’assignatura del professor, segons Serra, "té la seva raó de ser perquè el llibre es mou dins l’ambigüitat". A més de nacionalista, l’autor es declara "defensor del català i admirador de la literatura castellana, com també de l’hongaresa, la portuguesa i l’alemanya", matisà. "La cultura d’una llengua rau a no tancar-se dins allò nostre, perquè allò nostre és tot".

Serra, que escriu "perquè m’apassiona i per a mi és una necessitat biològica", es defineix com un "escèptic i agnòstic" que té la "necessitat vivencial de carregar-se els superiors" des de la seva mirada crítica, "la que hauria de tenir tot escriptor".

El solleric reprèn ara, en El professor de literatura, el seu vessant literari experimental, que inclou novel·les com El ca dins el cercle. "M’agrada rompre la forma narrativa", com feia també l’irlandès James Joyce, "el gran mestre en aquesta matèria".

Serra ha treballat devers deu anys en aquest nou llibre, encara que "amb descansos i altres feines", puntualitzà. Tot i la dedicació que una novel·la implica, confessà que escriu perquè "ho visc i m’apassiona", perquè viu dins un món "que no acab d’entendre i em veig en la necessitat d’aclarir-lo mitjançant l’escriptura".

A pesar dels esforços, sembla que a l’autor no li importa si la seva obra es ven o no, perquè, com ell mateix afirmà, "tal com està actualment la societat, com més gent hi ha que llegeix un llibre, pitjor és la seva qualitat".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.