algo de nubes
  • Màx: 17.07°
  • Mín: 10.65°
10°

8% de lectors en català

Una enquesta del Govern balear fa públic que només un 8,1% dels illencs consumeix llibres en la nostra llengua. Les dades també revelen que tan sols un 56% dels ciutadans de les Balears llegeix. La gran majoria ho fa en castellà

Només un 8,1% dels ciutadans de les Illes Balears llegeix llibres en català. Això és el que revelen els resultats de l’enquesta que el Govern balear encarregà a Gadeso dins el Pla de foment de la lectura.

Les dades, que es faran públiques la setmana que ve, donen a conèixer unes xifres que segons la consellera d’Educació i Cultura "no són tan dolentes". L’estudi determina que un 44% de la població insular no llegeix mai, davant d’un 56% que assegura que sí ho fa. A més a més, ahir fonts de Cultura confirmaren que els lectors ocasionals suposen un 17% dels habitants, mentre que el 39% llegeix de manera habitual. D’aquests darrers, un 21% ho fa en català, mentre que el 78% restant es decanta per la llengua castellana.

Així doncs, els llibres escrits en català i les seves editorials són els que en surten més malparats amb només 81.000 lectors insulars (del milió de residents).

La xifra no divergeix gaire de la que fa uns mesos va publicar el Gremi d’Editors de Catalunya i l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. Aquests calcularen que els lectors en català a les Balears rondaven el 6%. Així mateix, la dada no és comparable encara a l’hàbit lector del Principat que, tal com assegurà ahir el coordinador del projecte, Sebastià Alzamora, arriba al 13% de la població.

Per fer front a aquesta situació, Govern i Generalitat han ideat una campanya conjunta anomenada Tasta’m, que ahir es donà a conèixer a Palma després de presentar-se dijous al Principat. L’objectiu, segons la consellera Bàrbara Galmés, és motivar a la lectura. Per això, durant 50 setmanes es repartiran 5.000 opuscles setmanals de llibres en català publicats enguany. Els indrets escollits per distribuir-los són, de moment, les estacions de Manacor, Inca i la Intermodal de Palma. Ahir mateix en aquesta darrera hi havia dos petits estands amb el primer capítol de la novel·la d’Andreu Martín De tot cor. La setmana que ve tocarà el torn a l’escriptora mallorquina Llucia Ramis.

La campanya fou presentada ahir amb la compareixença d’una nodrida representació política i editorial. Entre ells, el conseller de Mobilitat i Ordenació del Territori, Gabriel Vicens, que també contribuirà mediàticament a la lectura en el transport públic.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per inmigrante, fa mes de 15 anys
Ropit:
Un 8% en catalán.
El resto somos todos franquistas.
Valoració:1menosmas
Per Ropit, fa mes de 15 anys
Llegir en català es fa molt difícil perquè la gent que es va surar amb el franquisme és en més d'un 90% analfabeta en la seva pròpia llengua i no ha disposat de mitjans compensatoris respecte als invertits per l'Estat en la seva espanyolització. Els nouvinguts tampoc s'han surat en català. Les empreses i els empresaris mallorquins de la CAEB mai no han fet res per la seva llengua. Alguns grans empresaris turístics i bancaris , mallorquins d'arrel varen renegar dels seus orígens i de la seva identitat fa molts anys. Tenim el que tenim.
Valoració:1menosmas
Per SOS, fa mes de 15 anys
En dades absolutes, no són un 20% sinó un 8,1% els que llegeixen en català. Crec que la lectura necessita ajuda urgent.
Valoració:6menosmas
Per fogater, fa mes de 15 anys
Que un 20% dels lectors llegeixi en català no és una mala xifra. Pensem que del 100% dels lectors, probablement un 50-60% no són catalanoparlants. Respecte dels que no llegeixen, doncs ells s'ho perden.
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente