muy nuboso
  • Màx: 15.01°
  • Mín: 7.61°
11°

Més de 20 milions d'euros

El Consell de Ministres del 14 de desembre de 2007 destinà 500.000 euros del Fons d'Ajuda al Desenvolupament (adreçat, en principi, als països del Tercer Món) a la cúpula que Miquel Barceló ha realitzat per a la ONU. Dia 18 s'inaugurarà i els comptes estan lluny encara de ser clars i nets

La cúpula de Miquel Barceló a la seu de les Nacions Unides a Ginebra va camí de convertir-se en un nou escàndol d’àmbit estatal. Considerar que la sala XX, batejada pel mateix Govern espanyol com la dels Drets Humans i de l’Aliança de les civilitzacions, és mereixedora d’una aportació econòmica del Fons d’Ajuda al Desenvolupament (FAD) és una autèntica ironia aberrant. Això denuncià ahir el diari ABC, que assegurà, a més, que el cost de l’obra de l’artista felanitxer ascendirà a més de 20 milions d’euros.

Segons el rotatiu madrileny i tal com ja deixà entreveure dBalears divendres passat, en el Consell de Ministres del 14 de desembre de 2007 (3 mesos abans de les eleccions) s’aprovà "en un sol dia" la destinació per a la sala dels Drets Humans un total de 1.962.700 d’euros (1.462.700 extrets del pressupost del 2007 i 500.000 provinents en aquest cas del Fons d’Ajuda al Desenvolupament). Aquest és un cabal que, segons la seva pròpia definició, va adreçat a atorgar ajudes financeres de caràcter concessional a estats en procés de desenvolupament, a les seves institucions públiques, empreses residents i entitats financeres multilaterals.

A partir d’aquí, el diari Vocento reflexiona sobre si "Suïssa és un país en vies de desenvolupament" i si "la remodelació d’una sala (per molta ONU i molt Barceló que sigui) justifica haver d’agafar doblers dels fons previstos per al progrés" del Tercer Món. Als aproximadament dos milions d’euros que el Consell de Ministres atorgà a final de l’any passat, s’hi ha de sumar, a més, una nova partida de doblers públics que el Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació donà dia 1 d’agost de 2008 a la fundació OnuArt, de 2.037.200 euros segons informa l’ABC.

El ministre Moratinos indica que l’aportació estatal és d’un 40 per cent respecte del total. Així, la resta (suposadament uns 7 milions d’euros) prové de capital privat amb abonaments d’empreses com Telefónica, Repstol YPF, Banco Santander, Grup Hotetur, Sa Nostra, Grup Barceló i altres contribucions menors dels governs de Balears, Catalunya, Astúries, Extremadura i Andalusia. Ara bé, què costa en realitat l’obra de Barceló a la seu de les Nacions Unides? ABC assegura que la xifra podria ascendir a més de 20 milions d’euros i, si no es troba més doblers privats, aquests haurien de ser assumits pels comptes públics.

Aquest rotatiu publica que, a part dels honoraris de l’artista (hi ha rumors que ha cobrat devers 6 milions), l’Estat espanyol també s’ha hagut de fer càrrec de l’assegurança de l’obra i de la remodelació, recondicionament i moblament d’una sala immensa, la cúpula de la qual té 1.400 metres quadrats. A més, l’Estat també es comprometé a acceptar les despeses que suposava la reubicació de la sala de reunions durant el temps que durassin les obres en un local alternatiu. Tenint en compte que han tengut onze mesos de retard (havia d’haver estat inaugurada el 18 de desembre de 2007), la xifra deu haver augmentat considerablement.

Així, en temps de crisi, "la Capella Sixtina del segle XXI" (com l’anomenà Moratinos) sembla que no fa, de moment, cap bé al Govern de Zapatero. Valdrà la pena veure la cara que faran tots plegats durant la inauguració de la creació dimarts que ve, dia 18 de novembre.

Demà: "Els comptes clars"

Després de conèixer la notícia publicada a l’ABC, el Ministeri d’Afers Estrangers ha assegurat que demà dilluns s’informarà de tots els detalls del pressupost de la intervenció de Barceló. Dijous passat, davant els mitjans de comunicació, el ministre Miguel Àngel Moratinos es negà a indicar les xifres al·legant que "l’art no té preu". Ahir, la vicepresidenta del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, confirmà que el Ministeri donaria les dades i recordà que l’obra de Barceló serà "un motiu d’orgull" per a tots els espanyols.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Sebel·lí, fa mes de 15 anys
Però si aquests euros no és res, part d'ells varen servir perquè els amics dogon den Miquel Barceló s'ajeguessin en terra per poder veure la cúpula titanlux des d'una perspectiva correcta. Realment a Mallorca no valoram els genis, vàrem permetre que apedregassin Ramon Llull a Bugia, que n'Anselm Turmeda s'exiliàs, que en Timoner vengués les medalles i ara ningú, tret dels seus amics del DM perquè els convida a matances a la Devesa, el defensa, pobret! No hi ha dret! A més, en Miquel amb el que cobra, quan va a Mali fa molts de regals a tothom i li fan molt de cas. És com una ong unipersonal que fa la erra.
Valoració:-1menosmas
Per Animàlia, fa mes de 15 anys
Potser no sigui correcte aporatar 500.000 euros per a l'obra de Barceló si en el seu orígen s'havien de dedicar als famèlics del tercer món, però encara em sembla menys correcte el que s'ha fet a vegades com aportar 300.000 euros a les Societats de Caçadors sense que ningú remugui, quan només aporten la degradació de la natura. A tots els boscs hi ha un fotimer de cartutxos usats contaminats, i ningú no en parla d'aquestes malifetes.
Valoració:0menosmas
Per diarreic, fa mes de 15 anys
No foteu faves, o no sabeu que en Barceló viu a Mali?
Valoració:5menosmas
Per claroscuro de luna, fa mes de 15 anys
Pues yo creo que Barceló no debe hacer muy buenos amigos en la prensa cuando da todas sus primicias al Pais y al Diario de Mallorca. No me extraña que le zurzan a palos los otros.
Valoració:0menosmas
Per llop, fa mes de 15 anys
Aixó és un escàndol, i no per a en Barceló, perquè és conegut a Mallorca que mai no l'han vist posar.se la mà a la butxaca i que sempre ha replegat sense miraments, sinó per aquest govern progressista que ha perdut l'oremus pagant sales a palaus suïssos amb els doblers que haurien de ser pel tercer món.
Valoració:-4menosmas
Per vudyalien, fa mes de 15 anys
Evast: ets el crack... m'agradaria que de tant en cuant ens escriguis cosetes així, m'has alegrat el diumenge.
Valoració:1menosmas
Per Pep, fa mes de 15 anys
Tal vegada, al marge de la polèmica suscitada pels dotbers o no. Jo em deman que pensaríen els mallorquins si l'artista no hagués estat en Barceló, si no fos mallorquí, si hagués estat un altre. ¿Què pensariem?.
Crec que si l'organisme vol ajudar a l'Africa, i l'estil de Barceló és un estil africà, el millor que podrien haver fet és que haguessin encomanat l'obra als africans i que lis haguessin pagat a ells, directament, segurament inclós l'obra hagués estat més pura.
Sé que els defensors d'en Barceló no hi estaran d'acord, però en Barceló no l'hem ni de defensar ni d'atacar, als qui hem de defensar són als pobres. I crec que en aquesta història encara no he sentit a ningú qui les defensi.
Valoració:4menosmas
Per evast, fa mes de 15 anys
Títol de la pel·lícula:
LA OBSESIÓN DE LOS SERRA!
Ja ho ha dit algú, però l'important de la Capella Sixtina no és el que va costar!
Què ha cobrat en Barceló?
- ara demana el clan Serra
contra un home de la terra,
airats que sigui el millor -.
En canvi amb en Calatrava
(el de la grua que cau
i que ens ha pegat un clau)
els Serra juguen a trava
i amaguen el seu milió
(nostre!) tirat al mar!
No en sentíreu a parlar
ni a Pere ni al seu filló!
Tot plegat, va a l'inrevés.
En defensa d'un creador:
EL PAÍS amb Barceló
i els Serra amb els forasters!
Vaja quin error més greu
llaurar la terra solcant
mentre els ases van colcant
i els senyors darrere seu!
Què ha cobrat en Barceló?
No ho sé i, de fet, me'n fot
i tant si és poc com si és tot
ell és el nostre pintor!
Massa bé ho sabeu els Serra
(no ha estat mai el vostre esclau).
Per això, d'ell renegau
i, enlloc de pau, voleu guerra!
És un error com la Seu
(que també vàreu blasmar)
contra un dels nostres armar
la guerra des d'un Museu
que pagam els ciutadans
omplint-lo de naps i cols
(tant si vols, com si no vols)
en profit d'uns pocs paisans!
Quan tot el món conegut
reconeix en Barceló
els Serra i la Inquisició
el voldrien ben fotut!
Idò va seu! Ja està dit!
Barceló ja ha fet Història
i aviat hi haurà memòria
de qui avui li vol fer el llit!

Estalactític
Valoració:15menosmas
Per Obri els ulls, fa mes de 15 anys
Enveja! Qui llegeixl´ABC? Ja està dit tot.
Valoració:-3menosmas
Per Regomira, fa mes de 15 anys
Vos n´anau des boooooll!
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente