algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 14°
17°

Premi a la promoció de la cultura entre els joves

El programa Ítaca, de Televisió de Mallorca, acosta la cultura al jovent, centrant-se de manera especial en els creadors de l'Illa

Aquesta setmana el programa cultural Ítaca, que emet Televisió de Mallorca i que produeix el Grup Serra, ha estat guardonat amb un premi Atlàntida, atorgat pel Gremi d’Editors de Catalunya en reconeixement d’espais en català. Ítaca ha estat distingit com a millor proposta audiovisual en llengua catalana, per la seva promoció del llibre, sobretot dels que es fan en llengua catalana i des de Mallorca.

Produït per la branca d’Audiovisuals del Grup Serra, és un espai dirigit especialment als joves. Com explica la seva productora, Pilar Lillo, l’objectiu és "acostar-los a la cultura, a l’art i a la tecnologia". Com es pot aconseguir que el jovent s’interessi per la cultura? "Amb un format vistós i modern. A més, el programa és ple de petites peces per arribar a enganxar tothom, parlant de les darreres novetats en videojocs i en gadgets tecnològics".

En tot cas, Ítaca és "emminentment cultural", ja que s’interessa sobretot per mostrar la feina dels joves creadors de les Balears. Aquest segment "no té gaire espai per donar-se a conèixer, i el programa esdevé un gran suport per als qui comencen. És la pantalla i l’altaveu per a aquells que intenten obrir-se pas". Segons Lillo, ara mateix a les Illes hi ha molts de creadors novells, "allunyats de la imatge de jove eixelebrat que ens venen, i que no es correspon amb la realitat. Hi ha molts de mallorquins que tenen molt a dir en la literatura, el cinema i la pintura".

El projecte va néixer fa un poc més de dos anys, quan es creà Televisió de Mallorca, i divendres arribaren al programa número 100. Presentat per Bel Bestard, disposa de dos col·laboradors permanents, que hi tenen un espai setmanal fix: Javier Matesanz, que hi parla de cinema, i el "bitòleg" Benjamí Villoslada, especialitzat en internet i el món digital. Cada setmana visita el plató un tercer convidat, que pot ser "des d’un escriptor jove a un pintor consolidat". Divendres, per exemple, Ítaca rep el tot just escollit president de l’Associació d’Actors i Actrius Professionals de les Illes Balears, Rodo Gener. A més, l’espai presenta cada setmana diversos reportatges de temàtica variada.

23 anys d’història

El Gremi d’Editors de Catalunya començà a entregar aquests guardons fa 23 anys. La distinció que ara rep Ítaca s’ha lliurat en el passat a professionals com la periodista Júlia Otero. Enguany, també han estat premiats el setmanari Presència, el diari El País i el portal VilaWeb (en reconeixement de la seva feina pionera quant a premsa digital). A més, s’ha guardonat el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i la Comissió de Cultura del Congrés, per la seva tasca cultural durant el 2008.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pep, fa mes de 15 anys
Quina llàstima que hagin canviat a tot l'equip que feia feina darrera les càmeres, que realment són els que fan el programa.
Enhorabona ex-companys!!.
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente