algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
19°

La Menorca anglesa, entre Carles i FelipV

El catedràtic d'Història Moderna de la UIB Josep Juan Vidal publica La conquesta anglesa i la pèrdua espanyola de Menorca, una obra amb més de 500 notes a peu de pàgina

En l’any en què se celebra el tercer centenari de la conquesta anglesa de Menorca, el catedràtic d’Història Moderna de la UIB Josep Juan Vidal publica La conquesta anglesa i la pèrdua espanyola de Menorca com a conseqüència de la guerra de Succesió a la Corona d’Espanya (El Tall Editor).

Amb més de cinc-centes notes a peu de pàgina i una feina d’investigació i de documentació que l’ha duit per diferents capitals europees, Vidal explica la situació menorquina abans, durant i després de la guerra de Successió a la Corona espanyola (1701-1715).

"La història ha estat molt indulgent amb els anglesos a Menorca, que durant la seva primera dominació cometeren nombrosos abusos i violacions", apuntà el catedràtic. "Els menorquins, entre 1708 i 1716, arribaren a estar-ne farts, dels anglesos", afegí.

L’any 1706 els austracistes, favorables a Carles d’Àustria, conquesten Mallorca i Eivissa, però els temporals de la tardor els fan desistir en el seu intent de conquerir Menorca. Amb l’illa sota Felip V, es romp la unitat de l’arxipèlag balear.

El 1708 els anglesos assoleixen Menorca, una illa que consideraven com a botí de guerra i amb la qual defensaven, d’una banda, els austracistes i, de l’altra, en negociaven amb Felip V, l’enemic, la possessió "pels seus interessos".

L’obra de Vidal realitza una passejada per la història de Menorca.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per David, fa mes de 12 anys

Es que hauriem de seguir essent anglesos, al manco estariem millor, no hauriem perdut tanta identitat i sobretot, no esteriem perdent es Menorquí autèntic que es lo més important, ets anglesos van construïr sa primera carreter entre Ciutadella i Maó, es camí d'en Kane, van respectar s'idioma, s'identitat cultural i a més la van enriquir, van millorar s'economia i canviar totalment s'agricultura de subsistència per una altre de molt més beneficiosa, van importar gin, van comercialitzar es formatge i el van millorar, van fer una gran línea de defensa, etc,
Menorca Anglesa - Mallorca Alemana - Ibiza Espanyola - Formentera Catalana

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente