muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
16°

Les biblioteques, a l'ordre del dia

El Consell de Mallorca presentà ahir un programa per instal·lar accés Wi-Fi gratuït a 25 centres de la seva xarxa de biblioteques, amb l'objectiu de modernitzar i adequar els serveis disponibles

Renovar-se o morir. O el que és el mateix: evolucionar per no quedar enrere en els canvis de la societat. Les tecnologies són cada vegada més presents a la vida diària de tots, a casa i a la feina. I ara, cada cop més, a les biblioteques. Ahir el Consell de Mallorca presentava un projecte per instal·lar, a través del Consorci d’Informàtica Local, accés Wi-Fi gratuït a vint-i-cinc centres de la xarxa de biblioteques del Consell.

La consellera insular de Cultura i Patrimoni declarà a dBalears que "avui dia les biblioteques ja no són només un lloc on la gent va a llegir i a consultar llibres. Ara el públic cerca accedir a la informació, i moltes vegades aquesta no està recollida en suport de paper".

La idea és que totes les biblioteques que formen part de la xarxa del Consell posin a disposició dels usuaris una connexió d’internet inalàmbrica per al seu ordinador portàtil, a la qual podran accedir sense haver de pagar cap quota. Només serà necessari registrar-se a l’administració del centre, que facilitarà un codi d’accés a aquells que ho sol·licitin. Així, el servei no tindrà cap cost però s’evita que hi pugui accedir tothom de manera indiscriminada o ‘pirata’.

Xarxa cultural

Tot i que encara no estan definits els terminis d’execució del projecte, la consellera afirmà que els usuaris en podran gaudir "aviat". La iniciativa forma part de la voluntat del Consell de "donar suport als municipis en l’àmbit cultural", i de crear una "xarxa cultural ja prevista a la Llei de biblioteques i museus". Així, Mascaró aposta per seguir "adequant i millorant les instal·lacions" i diversificant el material disponible per al préstec: no només en paper, sinó en diferents suports d’àudio i de vídeo. "Es necessiten més serveis i cal modernitzar-se", va explicar.

Una de les Biblioteques de referència del Consell, la del Centre de Cultura de la Misericòrdia, ja disposa d’aquest servei de Wi-Fi, que aprofiten molts usuaris. Per la seva banda, la biblioteca Can Sales de Palma, ubicada a la porta de Santa Catalina i propietat del Govern de les Illes Balears, també està plenament adaptada a les noves tecnologies i, a més de 13 ordinadors de consulta gratuïta a internet distribuïts entre les seves sales, el recinte gaudeix d’una àrea Wi-Fi a la segona planta, que permet que els usuaris accedeixin a la xarxa, mitjançant l’ordinador portàtil, a una velocitat d’onze milions de bits per segon.

Pel que fa a les noves tecnologies aplicades a les biblioteques municipals de Palma, la regidora de Cultura, Nanda Ramon, afirmà que "és necessària una àrea Wi-Fi i, de fet, el proper recinte al Camp Redó ja naixerà amb aquest servei".

Un fons de 10.000 volums per a una renovada biblioteca

Els veïns del barri de Son Gotleu ja poden gaudir, des d’ahir, d’una biblioteca com cal, adaptada als nous temps i necessitats. La batlessa de Palma, Aina Calvo, acudí acompanyada per la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Palma, Nanda Ramón, a la inauguració ahir de capvespre de la nova biblioteca de Son Gotleu, situada enmig del centre neuràlgic de la barriada, dins l’antic local social dels veïns, de 300 m2, tres vegades més dels que disposava fins ara.

El renovat local gaudeix, a part de la biblioteca, que està dotada amb un fons de 10.000 volums, d’un local per a una ciberaula i gestió de deures escolars. "També es preveu la instal·lació d’una àrea Wi-Fi, una biblioteca infantil, juvenil i ludoteca", assenyalà Ramon. La renovada infraestructura preveu donar cobertura a uns 9.500 usuaris que, a més del préstec de llibres, també disposaran d’un espai per poder tenir accés a la premsa diària, a banda dels quaranta punts de lectura.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Lector, fa mes de 15 anys
Consider absolutament negativa la reducció de l'espai per al públic que anam a la Biblioteca de Cultura Artesana. Els prestatges instal·lat al mig no fan més que nosa.Abans estava molt millor per a poder llegir i prendre notes. La de Can Salas també hauria de millorar aquests aspectes.
Valoració:2menosmas
Per Ã’scar Betrian, fa mes de 15 anys
És una bona iniciativa.D'èxit assegurat. A Barcelona ja fa temps que totes les biblioteques tenen accés WIFI de franc per a tothom que estigui apuntat a la biblioteca (també és gratuït). Val a dir que la intenció de l'ajuntament de Barcelona és la de tenir accés gratuït a internet a tota la ciutat (amb alguna limitació, a webs porno, per exemple) però com sempre l'estat espanyol fa més cas als interessos de Telefonica espanyola que als interessos dels catalans en aquest cas, i els hi nega la possibilitat. La mentalitat espanyola sempre té un aire retro que ofega l'esperit mediterrani, molt més obert als canvis.
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente