algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

“TV3 ha estat l'eina més important de la nació catalana”

Enric Castelló parla als Octubre del procés de construcció d'identitat a les sèries de ficció

Els premis Octubre continuen la seva singladura en la 37 edició, i ahir la identitat nacional i la seva construcció a través de les sèries de ficció de TV3 varen centrar el matí en l’encontre de mitjans de comunicació. El professor de la Universitat Rovira i Virgili, Enric Castelló, va fer un repàs per les principals sèries de televisió catalanes i estrangeres per mostrar com construeixen tant identitats nacionals com identitats socials. I així, entre fragments de Dallas, Falcon Crest, Poble Nou, Ventdelplà i Cuéntame, va anar esfilagarsant el procés mitjançant el qual les telesèries han anat creant fesomies pròpies i recognoscibles.

Castelló va explicar que "no vas pel carrer i et trobes la identitat caminant, sinó que la identitat prové dels discursos i les telesèries són continguts i missatge, però també són forjadores d’identitats". El professor va aprofundir en el cas català i va explicar que "TV3 és una televisió d’un país sense estat i ha fet una feina importantíssima de construcció nacional, de fet ha estat l’eina més important de la nació catalana". En aquest sentit, va explicar que les sèries fetes a Catalunya tenen una major qualitat tant literària com en les seves trames, "perquè beu molt tant de la llarga trajectòria teatral com dels escriptors i que es veu reflectit de manera perfecta en el triomf de Poble Nou i sèries similars".

En la seva intervenció, Castelló va tocar temes com la distribució territorial, la importància del model lingüístic amb el debat sobre el català i quin tipus de català s’hauria de fer servir en aquestes sèries. Segons Castelló, "hi va haver un moment molt important amb Plats bruts i amb Buenafuente, quan aquest model es va relaxar una mica. Però no ens enganem, molts hem après moltes de paraules gràcies a TV3". Castelló també va assegurar que "a TV3 hi ha hagut molta afició per la història i sempre que ha pogut l’ha escolada a les seves sèries de televisió.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.