algo de nubes
  • Màx: 19.12°
  • Mín: 13.93°
19°

La partituroteca de la UIB

Està ubicada a l'edifici de la Riera i disposa de tota casta de recursos musicals

Els diccionaris normatius encara no registren l’entrada partituroteca, tot i que ja és d’ús comú a les entitats musicals que necessiten un servei de recollida i catalogació d’obres instrumentals, vocals o mixtes per poder treballar i dur a terme llurs diverses funcions. En el cas de la partituroteca de la UIB –que es tracta d’una iniciativa integrada en el Servei de Biblioteca i Documentació de la UIB i que també gaudeix d’un centre de documentació musical–, podem parlar de la recepció i difusió de tot tipus de partitures i altres documents musicals, amb especial dedicació a la producció de les Illes Balears.

A part d’això, segons comenta Joan Company, director de la Coral Universitat i també del servei de partituroteca, l’altra idea important d’aquest centre és la recopilació de la música relacionada amb la pedagogia, tant a nivell escolar com de corals adultes.Situada al cim de l’edifici la Riera, la partituroteca disposa de diversos espais que conformen les seves seccions: Enregistraments sonors, hemeroteca, biblioteca, fons documental i partituroteca pròpiament dita.

Tot i que cada un d’aquests apartats podria ser protagonista d’un capítol especial, s’ha d’esmentar que el fons documental, dedicat bàsicament als compositors illencs, en l’actualitat està integrat de manera destacada pels llegats dels músics Joan Maria Thomàs, Antoni Matheu, Antoni Torrandell i Bartomeu Oliver, i es completa amb altres donacions tant de particulars com d’entitats, com ara l’arxiu musical del Parlament de les Illes Balears, provinent de l’antiga biblioteca del Círculo Mallorquín.

Tot aquest material està a disposició de qualsevol estudiant de música o estudiós del fet musical que vulgui aprofundir en l’especialització d’algun compositor o tema concret. Els diversos serveis de la partituroteca ja són utilitzats de manera molt especial pels estudiants del Conservatori Superior i pels de Musicologia en la branca dels segles XIX i XX, així mateix per estudiants d’Història de l’Art en relació a temes col·laterals i també per estudiants de Magisteri musical. D’altra part, no són pocs els responsables de corals que s’interessen per l’arxiu de partitures relacionades amb la seva àrea, una gran quantitat de la qual prové del fons de la Coral Universitat. Per complementar la funció informativa, la partituroteca està connectada a través d’internet a les principals bases de dades d’informació musical d’arreu del món.

En relació a l’apartat d’enregistraments sonors, integrat tant per música clàssica com per popular i moderna, cal destacar l’aportació del periodista Tomàs Seguí, fruit de molts d’anys de dedicació a la ràdio i concretada en més de quatre mil enregistraments en tot tipus de suport, tot seguint una trajectòria professional al ritme de les evolucions tècniques.

Finalment s’ha de fer esment a la col·lecció "La nostra música", que ja ha editat més de vint-i-cinc títols dedicats a partitures de música coral, banda musical i repertori infantil. Les diverses edicions s’han distribuït a través de les respectives federacions per tal de fer-les arribar a tot el col·lectiu illenc dedicat a aquest tipus de música. Segons Company "una de les tasques importants de la partituroteca són la transcripció i edició d’obres que, si no es fa des d’aquí, molt dífícilment veuen la llum".

La partituroteca, efectivament, va més enllà del seu nom –encara no reconegut pels responsables de la filologia oficial– i com diu l’amic Company, "complim amb una funció específica de partituroteca, però també d’aportació d’informació important de qualsevol tema musical per a qualsevol branca dels estudiosos musicals.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.