cielo claro
  • Màx: 21.7°
  • Mín: 13.08°
21°

Misteri, poligàmia i xoc de cultures

Carles Cortés presenta a Mallorca la novel·la Els silencis de Maria, on torna a mostrar el seu interès per la dona literària

Aquests dies, l’escriptor valencià Carles Cortés ha estat a Mallorca per presentar la seva darrera novel·la, Els silencis de Maria, que arriba després d’una pausa de cinc anys. Un dels trets més remarcables d’aquesta nova obra és l’estructura del relat, que avança amb dos fronts oberts. Per una banda, coneixem la història de Maria, una dona que fa devers trenta anys vivia a Dubai, on formava part d’un matrimoni poligàmic amb un home i tres dones més. A través de les pàgines d’un diari personal, Maria ens explica la seva vida en primera persona, marcada per aquest passat, si més no curiós.

Intercaladament, ens traslladam al present, a la presó de Font Calent d’Alacant. Allà hi ha tancat Héctor, l’home amb qui Maria es casà posteriorment, i que està acusat d’haver-la assassinada. Cada dimecres, rep la visita de Laura, una jove amb intencions ocultes. Una vegada vist el plantejament, semblaria clar que el misteri és un dels elements principals del relat. Ho és, però no és l’element principal. Com diu l’autor, és "una novel·la de personatges amb misteri, no una novel·la de misteri".

Aquesta "original estructura", segons Cortés, fa que en realitat llegim dues novel·les, que es converteixen en una a través de les pistes que van apareixent, i que el lector ha d’anar relacionant. Un altre element original és que els fets del present són explicats en segona persona, un "Tu" molt poc freqüent com a punt de vista narratiu que "fins i tot recrimina i renya els personatges".

Temes ben candents

La trama serveix per plantejar una reflexió sobre dos temes d’actualitat: la violència de gènere i el xoc entre la cultura oriental i l’occidental. També per acosta-nos a dos ambients que la majoria no hem conegut de primera mà: el d’una presó i el dels "palaus orientals tancats, i allò que fan les famílies benestants d’Aràbia".

Carles Cortés és professor de literatura contemporània a la Universitat d’Alacant i com a investigador s’ha centrat l’obra de Mercè Rodoreda. També en la d’altres escriptores catalanes. Aquest interès ha quedat palès en els seus llibres, cosa que queda clara només llegint els títols de les obres precedents: Veu de dona i Marta dibuixa ponts. Segons diu, "la dona dóna més cromatismes, més matisos. El meu treball de recerca pesa sobre la novel·la". En tot cas, apunta que el fet d’introduir un personatge protagonista masculí, i narrar la seva història en segona persona, suposa anar més enllà de les obres anteriors.

Cortés ha presentat la novel·la a Inca i a Palma, acompanyat del director de la presó de Palma, Manuel Avilés, que fins fa pocs mesos dirigia la de Font Calent, on transcorre la novel·la. També l’ha acompanyat Margalida Mascaró, que ha elaborat una guia didàctica de l’obra, adreçada als instituts de secundària o els clubs de lectura que vulguin treballar-la. Durant la seva visita a Palma no hi va faltar tampoc l’escriptora Maria Antònia Oliver qui, com ell, ha estat capaç de crear també personatges que estan ben plens de misteri.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.