algo de nubes
  • Màx: 20.11°
  • Mín: 13.93°
19°

“Joan Alcover era un poeta lliure d'escoles”

La filòloga i professora mallorquina Maria Antònia Perelló Femenia ha presentat una

Joan Alcover és, sens dubte, una de les figures literàries de referència a Mallorca. Un encàrrec de l’Obra Cultural Balear (OCB), amb seu a la casa on va créixer i morir el poeta, va dur la professora i filòloga mallorquina Maria Antònia Perelló Femenia a escriure Joan Alcover Maspons. El poeta humà colpit per la dissort, una obra coeditada per l’OCB i per l’editorial Moll. Les paraules de la filòloga deixen veure en cada mot la seva admiració pel poeta objecte del seu estudi.

Com s’estableix el vostre contacte amb la vida i l’obra d’Alcover Maspons?

Per atzar, l’editorial La Magrana m’encarrega una antologia sobre Alcover i sobre Miquel Costa i Llobera. Arran de recopilar els poemes d’Alcover, vaig començar a estudiar-lo i el vaig escollir com a protagonista de la meva tesi doctoral. Paral·lelament, em varen comanar la Poesia completa d’aquest autor, que es va publicar el 2006 i que recull tota l’obra poètica que Alcover va escriure en català i en castellà. Poc després, l’OCB em va encarregar, coincidint amb la inauguració de Can Alcover, una biografia il·lustrada que és la que ara presentam.

Tres paraules per descriure el llibre.

Blanc, polit i fi. Com la mateixa figura de Joan Alcover Maspons.

Tractant-se d’una biografia, podem dir que heu viatjat al llarg del poeta?

Sí, ha estat un viatge en el temps perquè a través de les imatges del poeta i del Fons Joan Alcover, que es conserva a la seu del Regne de Mallorca, he pogut seguir de prop les petjades del poeta, orador i crític. La presentació del llibre, que va tenir lloc aquest dijous a Can Alcover, va ser molt curiosa perquè, amb l’estudi tan intens que he fet de l’escriptor, em feia la sensació d’haver recorregut cadascuna de les estances de la casa on va viure i morir.

Coneixent tant Alcover, és difícil destriar res en concret amb què ens puguem quedar?

És molt complicat, perquè la seva obra fou curta però molt densa. Si hagués de triar, em quedaria amb la humanitat d’Alcover i amb la seva teoria estètica. Pel que fa a les obres, el gruix important de la seva poesia es concentra a Cap al tard, i d’aquí em quedaria amb les Elegies. Aquestes peces són immortals i no es poden llegir sense una sagrada reverència, perquè és on Alcover reflecteix la seva tragèdia personal.

A més de ser el seu lloc de residència, com influí Can Alcover en l’obra del poeta?

Des de principi de 1895, Alcover obria cada diumenge les portes de casa seva als amants de l’art amb qui protagonitzava tertúlies. A Can Alcover es reunien artistes de tot arreu i parlaven, entre d’altres temes, de les noves tendències literàries a Europa. Alcover decidí reaccionar contra aquest tipus de poesia, com l’art per l’art i el simbolisme, perquè afirmava que per damunt de tot estava la llibertat d’escoles i de credo.

El títol del llibre fa esment d’un poeta humà. Vol dir això que Alcover no era d’aquells poetes elitistes que estan enfora i per sobre de tot?

Alcover va dir en més d’una ocasió que volia reflectir en els seus poemes tot allò que feia olor d’humanitat. Es prenia l’art com l’expressió suprema de la vida. Va lluitar contra corrent per assolir un art més humà, perquè ell era poeta en tant que home i de la humanitat en va fer la seva virtut primordial i el leitmotiv de la seva vida i obra.

El títol continua definint Alcover com un poeta colpit per la dissort.

El mallorquí va viure una sèrie de tragèdies personals molt dures, com la mort de la seva primera esposa i de quatre dels seus cinc fills, que contribuïren a fer d’ell un gran poeta. La dissort el va triar en molts de moments de la seva vida per engrandir-lo a cops de destral.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per salvadora, fa mes de 15 anys
Molt enriquidor aquest article,
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente