Harry Potter ha passat a la història. La literatura infantil i juvenil ja no es mou a cop de vareta màgica, sinó que ho fa de nit, just després de la posta de sol. "La literatura juvenil va per modes i ara, gràcies a Stephenie Meyer, toca el torn dels vampirs", comenta Raquel Márquez, una de les resposables de la secció infantil de la biblioteca Can Salas de Palma. Llibres com El Crepuscle, Lluna nova i Eclipsi han causat furor entre els adolescents.
Joves d’arreu de l’Estat compten els dies, les hores i els minuts que falten fins dia 8 d’octubre, a les vuit del vespre, quan sortirà a la venda el quart i definitiu llibre de Meyer: A trenc d’alba. "Farem una gran festa a tots els FNAC de l’Estat espanyol, als quals esperam que tornin a venir milers d’al·lotetes", especifica Rita López, responsable de comunicació de l’editorial Alfaguara Infantil i Juvenil. Ella, a diferència dels tres primers volums, ha decidit ara publicar el llibre en català el mateix dia en què es lliurarà la seva versió castellana.
Amb 35 anys i mare de tres fills, Meyer és considerada per molts crítics literaris la successora de J.K. Rowling. Confessa que començà a escriure per afició i sense cap afany de fer-se famosa. No obstant això, les seves històries, plenes de vampirs adolescents, romanticisme i suspens han venut milions de còpies arreu del món i la seva tercera entrega, Eclipsi, fou capaç de desplaçar Harry Potter i les relíquies de la mort del número u dels Estats Units.
Malgrat aquest nou fenomen literari, Harry Potter encara no està tocat de mort entre els joves lectors palmesans. Segons Márquez, "tant la seva versió catalana com la castellana i l’anglesa continuen sortint amb assiduïtat de la biblioteca". Altres "modes" literàries entre els joves de la biblioteca són les històries de Phillip Pullman, com La brúixola daurada i sobretot el manga. Res a veure, en definitiva, amb les històries fantàstiques d’El país de Graeslinjú.
El País de Graeslinjú arriba a Can Salas
Grans Escriptors de la Literatura Infantil i Juvenil. Aquestes cinc paraules serveixen per donar nom a una exposició, organitzada pel Ministeri de Cultura i que ahir horabaixa inaugurà la consellera Barbara Galmés a la biblioteca Can Salas de Palma. En ella, el lector pot aprofundir sobre la vida i la literatura de set dels escriptors més representatius del gènere que tants records inesborrables han deixat en la nostra memòria col·lectiva. Els viatges al centre de la Terra de JulesVerne; Les aventures de Tom Sawyer de Mark Twain; l’estrany cas del Dr. Jekyll i Mr. Hyde de Robert Louis Stevenson; els personatges de la selva de Joseph Rudyard Kipling; els contes arxiconeguts de Hans Christian Andersen o dels Germans Grimm; o bé les sempre rocambolesques històries de Sherlock Holmes, personatge creat i també odiat per Arthur Conan Doyle.
Deim "odiat" perquè entre totes les anècdotes que s’expliquen a a l’exposició hi ha aquesta que confirma com Doyle, cansat que la popularitat del personatge tapàs tots els seus altres llibres, decidí matar-lo en un dels seus relats amb un accident a les cascades de Reichenbach (Suïssa), fet que commocionà la societat anglesa, que creia en Sherlock Holmes com una persona de carn i ossos. La mostra es completa també amb un petit repàs a la literatura espanyola i un recull, realitzat per la mateixa biblioteca, dels títols més exitosos de la literatura juvenil creada a Mallorca, on es poden veure títols com El Mandarí i jo, de Rosa Maria Colom, El Raïm del sol i la lluna, de Miquel Rayó i Jambo, Kumi, d’Antoni Roca i Maria I. Deyà.