algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.71°
17°

El retorn a casa del conco d'Amèrica

El Museu de Mallorca inaugura tres exposicions per celebrar el Dia internacional dels museus

58012
La família de Josep Ferrer i Oliver (1858-1947) fou una de les moltes que emprengueren el viatge cap a les Amèriques.

N. MARTÍ. Palma.

Com ja és tradició cada 18 de maig, i des de 1978, la Unesco celebra el Dia internacional dels museus. Enguany el lema escollit és «el museu com a agent de canvi social i desenvolupament», una insígnia que ha servit al Museu de Mallorca per reflexionar sobre la multiculturalitat des de dos punts de vista: «la immigració i l'emigració». Així ho especificà ahir la directora del centre, Joana Maria Palou, que incidia en el fet que «el museu, com a servei públic que és, ha de servir a tota la població que el manté, fins i tot als nouvinguts». Així, Palou vol convertir el centre palmesà en «un punt de trobada de totes les cultures».

És arran d'aquesta recerca multiculural que ha nascut l'exposició L'oncle d'Amèrica. Imatges i objectius de l'emigració de mallorquins a l'Amèrica Llatina. Un record de tots aquells que se n'anaren, com popularment es coneix, a fer les Amèriques. «És una exposició que convida a reflexionar sobre la immigració», va assenyalar Palou, per recordar que «hi va haver un moment, no fa tants d'anys, que érem nosaltres els qui havíem de partir».

Així, i gràcies a la col·laboració dels Amics del Museu de Mallorca, s'han recopilat imatges i objectes d'una trentena de mallorquins que emigraren fins a l'Amèrica Llatina. «N'hi hagué que tornaren amb una mà davant i una altra darrere però molts d'altres feren fortuna», comentà Palou, i en posà com a exemple un conjunt de monedes encunyades amb la pròpia marca del seu propietari. També s'hi podran trobar cartes, passaports, bitllets o baguls que utilitzaren els mallorquins per emigrar (entre finals del segle XIX i els anys 60 del segle XX) cap a Amèrica. Una exposició «modesta» però que pretén ser «un record i un homenatge» per a tots aquells que partiren i que vol anar dirigida també a l'àmplia població sud-americana que resideix a l'Illa.

L'exposició, però, no ve sola ja que es completa amb un cicle de conferències entorn de l'intercanvi cultural a Mallorca. Així, dimarts dia 20 de maig, Imma Boj, directora del Museu d'història de la immigració de Catalunya, parlarà del museu com a referent de la immigració. Dimecres, 21 de maig, serà el torn del catedràtic de la UIB Joan Miralles, que se centrarà en els emigrants balears a Cuba, mentre que dijous 22 de maig hi haurà una taula rodona amb Jordi Vallespir (professor de la UIB), Ibis Acosta (gestora cultural) i Marlene Perea (presidenta de la Fedreació d'associacions d'immigrants de les Balears).

La celebració del Dia internacional del museu, però, porta altres exposicions temporals fins al carrer de la Portella, número 5. Atenint-se a la voluntat de mostrar als ciutadants el fons del Museu de Mallorca, formats per més de mig milió de peces, el centre obre la seva planta superior per acollir El verd i el manganès, retrats i restauració de metalls.

En la primera es mostra una col·lecció ceràmica que té com a particularitats les sanefes elaborades amb pigments verds i marrons, extret aquest del manganès. Retrats exhibeix una sèrie de quadres, entre els segles XVII i XX, alliberats dels magatzems del Museu i que ens mostren com ha evolucionat el retrat al llarg del temps.Finalment, i gràcies a un conveni amb la Banca March, el Museu mostra una col·lecció d'utensilis de metall, d'antiguitat diversa i amb peces d'allò més curioses, restaurats per la mateixa institució i que ara veuen de nou la llum.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.