cielo claro
  • Màx: 35°
  • Mín: 26°
35°

«La valentia d'anar pertot arreu m'ha permès retratar persones especials»

L'escultora i pintora Betty Gold mostra a «Mirades del món» els seus dots amb la fotografia

101432

La pintora i escultora Betty Gold inaugura demà la seva exposició fotogràfica a Sóller.

H.C.

Entre obres de grans mestres com Miró i Picasso, l'Estació del Ferrocarril de Sóller inaugura demà a les 19.00 hores una exposició fotogràfica de l'artista nord-americana Betty Gold. La mostra, titulada Mirades del món i organitzada pel Ferrocarril de Sóller i la Fundació Tren de l'Art, deixa palès el domini de la fotografia d'aquesta reconeguda pintora i escultora molt relacionada amb la nostra illa.

-Començàreu amb la pintura i anys després esdevinguéreu una reconeguda escultora, fou llavors quan iniciàreu els viatges a Mallorca. Com heu fet aquest salt vers la fotografia?

-De fet la fotografia és un hobby, no som una fotògrafa professional i la meva relació amb la presa d'imatges respon a les facilitats de viatjar que per uns motius o uns altres vaig tenir a la dècada dels vuitanta. Com no puc tenir les mans quietes, cada viatge que feia m'enduia la meva càmera i no aturava de fer fotografies.

-Les imatges de Mirades del món són retrats que s'allunyen de la vostra tendència artística, més arquitectònica i estructural.

-Són dos conceptes que malgrat que no tinguin res a veure estan relacionats. Una cosa em va dur a l'altra. Quan viatjava fotografiava edificis, elements arquitectònics i estàtics com sostres o pedres, llavors veia que, de sobte, una mirada es clavava sobre la meva espatla desitjant ser fotografiada i, sense demanar-ho, eren les persones les que m'atreien a retratar-les voluntàriament. A l'exposició mostr trenta retrats molt diferents i protagonitzats per persones de tot tipus, des d'un metge a l'Índia fins a un venedor de peix xinès, entre d'altres. La valentia d'anar pertot arreu m'ha permès retratar persones especials, amb electricitat als ulls. De fet, només fotografii allò que em marca i em record de cada persona i de cada moment dels que apareixen a les imatges de la mostra.

-Què atreu una californiana a venir a Mallorca?

-El meu primer viatge a l'illa fou el 1999. Llavors l'editor Pere A. Serra em convidà amb un grup d'escultors a fer una obra al carrer. Jo era l'única dona i vaig fer la peça Tiron I, inspirant-me en un moviment típic de torero. En aquesta primera visita vaig fer grans amics, sobretot a Sóller, i encara ara els conserv. De llavors ençà no he pogut deixar de tornar-hi i pas llargues temporades a Palma, on he creat gran part de la meva obra.

-Què vos sembla exposar les vostres imatges vora dues sales amb obres de Miró i Picasso?

-És increïble, els dos són uns dels meus grans referents artístics, juntament amb Dalí. Quan vaig començar a pintar foren els primers que vaig estudiar i en qui em vaig interessar. Miró, Picasso i Dalí revolucionaren l'art del segle XX.

-Quins són els vostres projectes futurs?

-M'agradaria escriure un llibre sobre els meus deu anys a Mallorca, en què inclouria fotografies i les meves experiències com a artista i com a persona en aquesta illa.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.