nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
19°

Pere Arquillué fa pujar a escena els versos de Gabriel Ferrater

Poemes com «In memoriam» es podran sentir al teatre Principal

Pere Arquillué desconeixia la poesia de Gabriel Ferrater quan, ara fa dotze anys, el festival Grec de Barcelona li encarregà l'espectacle Fil de memòria en homenatge al poeta català. Aquest encontre, lluny de deixar-lo indiferent, l' «enamorà completament» fins al punt que ara ha tornat a pujar als escenaris per llegir el que per ell és «el principal renovador de la poesia catalana de postguerra».

Pere Arquillué llegeix Gabriel Ferrater arribarà demà a la sala petita del Teatre Principal dins el cicle Poesia en escena. Catorze poemes de Ferrater que han agafat vida de nou gràcies a la veu de l'actor català. «Llegir Ferrater és un gustàs perquè la mètrica està pensada per llegir en veu alta», reconeix Arquillué, que sent un «gran respecte» per la figura de Ferrater, «un dels personatges que més han aportat a la cultura i, sobretot a la llengua i a la poesia, d'aquest país». «Encara ara m'impressiona quan veig que els teatres s'omplen de gent jove per escoltar Ferrater», afegeix.

Acompanyat pel pianista Eugeni Roig, Arquillué inicia el seu recorregut per Ferrater a través del poema In memoriam, 25 minuts per retratar el pas del poeta per la Guerra Civil i per la seva pròpia adolescència.

Posteriorment, temes propis de Ferrater, com la poesia, el paisatge o les dones, se succeeixen amb la lectura de textos com Naixença, Si puc, Dits, Posseït, Oci, Cambra de tardor, o Teseu. Una selecció elaborada per Dolors Oller que repassa la curta però intensa carrera poètica de Ferrater en un espectacle on la paraula passa a ser l'element més important. «Jo recit els textos, mentre que les poesies es projecten en una pantalla perquè el public pugui seguir-les», especifica Arquillué.

La figura de Gabriel Ferrater, poeta, lingüista, traductor, professor i artista ha estat àmpliament tractada el darrer any a Palma. El mes de desembre, l'edifici de Sa Riera de la Universitat de les Illes Balears inaugurà una exposició entorn de la vida de l'intel·lectual que es complementà amb un cicle de conferències. El recital de demà vespre donarà nova vida al mite de Gabriel Ferrater.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.