Sense Camps, que va preferir celebrar-ho pel seu compte, Antich va relacionar Jaume I amb el Consell de Mallorca, Iglesias va parlar del transvasament de l'Ebre, Montilla, dels pobles d'Espanya i l'abat de Poblet, de Ramon Llull.
El monestir de Poblet, situat a Tarragona en una distància semblant de Barcelona, València i Saragossa, va reunir ahir els presidents de Balears, Francesc Antich; de Catalunya, José Montilla i d'Aragó, Marcel·lí Iglesias, qui s'expressà en català, per celebrar el 800è aniversari del naixement de Jaume I. Pel País Valencià, va acudir la seva cons ellera de Cultura, Trinidad Miró. Hi va haver també la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, la presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar, i la tinent de batle de Relacions Institucionals, Turisme, Comerç i Consum de Cort, Joana Maria Borràs.
El programa d'actes va incloure una ofrena floral al costat de la tomba de Jaume I, a la magnànima capella del monestir, un discurs del pare abad de Poblet, el catedràtic mallorquí Antoni Riera va repassar la biografia del monarca i la Capella de Ministrils va interpretar el cant de la Sibil·la. Dos gegants, batejats amb els noms de Jaume I i Violant d'Hongria, acomiadaren els participants abans que començàs el dinar protocol·lari.
Francesc Antich comentà que «Jaume I simbolitza la vertebració d'uns territoris, amb una cultura pròpia, lligats per una llengua comuna», i va mantenir que «és una peça clau en el disseny de les societats polítiques i culturals, especialment a Balears perquè va suposar la seva incorporació a la cultura occidental». El president autonòmic va explicar que «el procés de la conquesta de Mallorca va ser dolorós, cruel i extremadament violent», i va destacar que «Jaume I va dotar les Illes d'una personalitat singular i va posar les bases d'institucions i normatives, algunes de les quals han evolucionat fins i tot els nostres dies». En aquest sentit, el màxim mandatari balear va exposar que «la seva descendència va crear el Gran i General Consell, primer precedent de l'actual Consell de Mallorca». Antich va convidar tothom «a l'acte que farem per desembre a Mallorca, allà on es va iniciar la incorporació de les Illes a la Corona d'Aragó».
El president valencià, Francesc Camps, no va assistir a l'homenatge i ho va delegar en la seva consellera de Cultura, qui no va fer declaracions a diferència dels tres presidents autonòmics. Un portaveu de la Generalitat valenciana va justificar l'absència perquè «ella és la màxima autoritat en els actes de commemoració de Jaume I», va apuntar que «nosaltres celebram la influència de Jaume I a València però no en relació amb els altres territoris», i va aclarir que «els nostres actes són més acadèmics».
José Montilla va manifestar que «el regnat de Jaume I va expandir la Corona, que es va repoblar amb homes i dones que compartien costums», i va afegir que «la mitologia del rei conqueridor ha deixat una gran empremta en la cultura popular». El president català va deixar clar que «podem continuar sent part d'un projecte compartit», i va advertir que «els pobles d'Espanya formen part del magnífic projecte que és Europa».
El caràcter totalment institucional de l'homenatge va suposar el tancament al públic del monestir. En diumenge, molts excursionistes i visitants arriben a Poblet, procedents de tota Catalunya. Alguns van mostrar la seva resignació quan no varen poder entrar i es van queixar de la falta de difusió prèvia de l'acte.