cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 20°
24°

L'arquitectura popular, bé protegit

El Consell cataloga el conjunt de cases de sa Talaiassa, exponent de la contrucció de Santanyí

93614
Algunes d'aquestes cases tenen planta baixa i pis, i al davant les cisternes i els pous.

Els elements d'arquitectura de tipologia popular o tradicional han de ser també font de protecció patrimonial. Aquest és el cas del nucli de sa Talaiassa que el Consell de Mallorca ha declarat bé catalogat. No només els grans temples o les construccions d'antany han de gaudir d'aquesta categoria sinó també cal presevar de cara a un futur les construccions més tradicionals, encara que també més austeres.

A mig camí entre s'Alqueria Blanca i Cala d'Or, al terme municipal de Satanyí, es troba sa Talaiassa, un conjunt de cases que es degué crear a principis del segle XVI. La característica d'especial interès d'aquest nucli rau en la seva tipologia peculiar que al llarg del temps s'ha relacionat amb la necessitat de defensar-se de les amenaces de corsaris i pirates, perill constant des del segle XIV al XVII.

Així doncs, les diferents cases del nucli estan disposades ben juntes donant-se l'esquena i creant uns espais o carreres davanteres on s'ubiquen cisternes, fonts o petits espais de conreu. Fins i tot, existeix una tradició a Calonge que assegura que les cases es posaven així, d'esquena, per tal de «defensar-se dels moros».

A més, malgrat el pas dels anys i les constants reformes que han patit aquestes construccions, els tècnics del Consell diuen en el seu informe (realitzat el 2007) que l'estat de conservació en què es troben avui és correcte ja que «es conserven l'entramat i els trets bàsics que ho defineixen com una tipologia peculiar a Santanyí». Ara amb la protecció del petit nucli com a bé catalogat caldrà que es compleixin un seguit de requisits per a la seva plena preservació tant pel que fa als aspectes urbanístics com abientals. L'expedient de declaració com a bé catalogat prové de les sol·licituds de protecció de les cases de Cas Senyor del llogaret de Calonge, de la mateixa tipologia.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.