nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

«Phantasticus» viatja set segles enrere

IB3 i TVC presenten avui a Barcelona un documental sobre la vida i obra de l'il·luminat

70038
El documental, de gairebé una hora de durada, es presenta avui a Barcelona.

L.ACEDO/F.MARÍ. Palma.

Un Ramon Llull , boig, llunàtic o somiador, en definitiva, una persona poc pragmàtica. D'aquesta manera el beat mallorquí es mostra ell mateix a l'obra . Això sí, vist des del punt de vista d'un clergue pecador que se'n riu del raonament de l'il·luminat, i que Ramon Llull plasma després a mode de novel·la. Han passat prop de set segles d'ençà que Ramon Llull va escriure aquestes i altres lletres, però el seu llegat és encara avui present. La seva vida i obra queden ara reflectides en forma de documental que, precisament pren el nom d'aquell beat vellet i mig boig: .

La productora de la Perifèrica, dirigida per Cesc Muret, ha estat l'encarregada de bastir aquesta cinta que avui es presentarà a Barcelona però que ja es va estrenar el mes d'ctubre passat en el marc de la Fira del Llibre de Frankfurt. El documental, de gairebé una hora de durada, va ser encarregat per la iniciativa de l'Institut Ramon Llull i ha estat una producció conjunta entre Televisió de Catalunya i la televisió autonòmica de les Illes Balears (IB3).

Dels racons de la plaça Santa Eulàlia per on un cortesà Ramon Llull empaitava qualque donzella durant la seva etapa més «cavalleresca» fins a la filosofia i la ciència de l'il·luminat, el documental mostra les diferent etapes de Llull, amb una cura especial del seu pensament filosòfic o el que alguns consideren el pioner del diàleg entre cultures. Plantejat doncs com un viatge en el temps, Ramon Llull porta l'espectador des de Mallorca fins a Itàlia, Bugia, Freiburg, Nova York o Israel. Un recorregut al pensament, la música, la ciència, la política o la sociologia. Un ampli conjunt de branques que el filòsof mallorquí estudià i interpretà en els més de 250 llibres que deixà com a llegat.

El documental, malgrat tenir en compte el pensament de fa 700 anys «ha intentat donar-li un llenguatge modern», explicà ahir a aquest diari el director de la cinta, Cesc Mulet. Per aconseguir-ho s'ha tingut l'ajut de bons coneixedors de la seva obra i de la seva paraula. Entre els entrevistats destaca la intervenció del mallorquí i director de Publicacions de Montserrat, Josep Massot i Muntaner, el pintor Antoni Tàpies o l'escriptor i crític d'art Josep Palau i Fabre, finat recentment.

«El personatge de Ramon Llull és tan complert i polièdric que en 60 minuts només es pot fer un repàs en diagonal, sense aprofundir en aspectes concrets» assenyalà el director que no dubtà de qualificar el savi com «un dels homes més extraordinaris, originals, atrevits i espirituals del segle XIII».

Per començar amb l'enregistrament, el director agafà com a punt de partida el símil de l'arbre, un arbre tan ramificat com la figura de Llull, «un home que sabia emprar totes les tecles». «Després de conèixer la vida i obra de Llull i estimar-lo, puc dir que ha pecat d'heterodox», assegura Mulet mentre afegeix que el beat era un personatge amb una biografia molt peculiar «que seria un guió fantàstic per Hollywood». El documental, que es presenta avui i que s'emetrà la nit del proper divendres pel Canal 33, arribarà a Mallorca «ben aviat» apuntà el director. «Primer el presentarem i IB3 l'emetrà quan vegi un moment oportú dins la seva graella» afegí.

Entre els col·laboradors també s'hi troben membres del Maioricensis Schola Lullistica, Anthony Bonner i Jordi Gayà; el filòsof Raimon Panikkar; l'Institut Raiumundos Lullus o Ben Harvey Hames, de la Gurion University of the Negev. Una llista àmplia de persones, de procedències ben diverses, que han estudiat les passes de l'anomenat «Ramon lo foll o el doctor il·luminatus».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.