algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
15°

Cultura elabora un pla estratègic per a museus, arxius i biblioteques

Afectarà els centres de titularitat estatal i gestió del Govern balear

Els museus, arxius i biblioteques que gestiona la Conselleria de Cultura del Govern i que són de titularitat estatal es troben en el punt de mira de la consellera Barbara Galmés. Segons ha pogut saber aquest diari, Galmés s'ha proposat donar-los un impuls intentant desembossar algunes situacions que, com la rehabilitació del Museu de Mallorca, resulten d'una prioritat absoluta a hores d'ara del segle XXI. La posada a punt de les infraestructures obsoletes i la dotació de més personal per al funcionament d'aquests centres són alguns dels resultats que ha donat una anàlisi de la situació, elaborada des de la Direcció General de Cultura, de la qual ha sortit un projecte o pla estratègic de reordenació d'aquests espais.

En l'entorn de Galmés es parla que la consellera «té molt interès en aquest tema, vol donar sortida als centres i que això arribi al públic», però la situació en la qual es troba la majoria hi permet molt poques activitats i escassa projecció. D'aquí sorgeix la necessitat de desenvolupar un pla. Una vegada que Galmés hi hagi donat el vistiplau «els ho comunicarà als directors dels centres», perquè seran ells els qui «hauran de modelar-lo i adaptar-lo a les seves necessitats».

En la Direcció General de Cultura del Govern tenen clar que «la col·laboració» dels directors és fonamental: «Si ells no es creuen el projecte, ja es pot tirar»; també digué que aquest pla és «ambiciós i a llarg termini» i que «necessita la col·laboració del Ministeri de Cultura» referent a la renovació o construcció d'infraestructures. De la seva visita al ministre de Cultura, César Antonio Molina, Galmés tornà a Palma amb algunes promeses.

El pla implica, segons fonts de la Conselleria, que encara que cada centre té la seva especificitat, també «se'n parli com un bloc», per la qual cosa estableix una comissió integrada pels respectius directors i un representant de la Conselleria, «que faria de coordinador», per facilitar la comunicació. «Que hi hagi un interlocutor únic perquè quan tinguin algun problema sàpiguen a qui han de dirigir-se». D'altra banda apunten una altra novetat: «De les relacions entre els centres se'n pot treure partit, es poden plantejar projectes comuns».

Algunes de les instal·lacions arrosseguen dèficits des de fa anys. És el cas del Museu de Mallorca. El Govern central s'ha compromès a redactar el projecte de renovació de les instal·lacions. El Museu Etnogràfic de Muro depèn de l'anterior i també necessita una renovació. Per la seva banda, el projecte d'obra de l'Arxiu del Regne és a les mans del Ministeri de Cultura i se cerca un lloc perquè l'arxiu continuï obert quan en comenci la rehabilitació. Pel que fa a la biblioteca de Can Salas, acaba de rebre el fons Monti-sion, que és de la seva propietat i que era a la Casa de Cultura, tot i que allà han quedat les prestatgeries que completaven aquest llegat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.