cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 8.26°

Descobreixen a Mart les restes d'un llac que hauria pogut ser habitable en un passat primitiu

Científics de la Universitat d'Arizona han identificat un cràter a Mart amb «aparents» empremtes d'haver estat un plàcid llac que, en el seu moment, hauria estat habitable.

El cràter Holden, amb una base de grans roques «breccia», apareix envoltat interiorment per anells formats per capes de sediments que formen les vores «del que aparentment va ser un llac longeu i calmat en el Mart primitiu», segons van divulgar ahir els investigadors. Les imatges pertanyen a l'Experiment científic d'imatges en alta resolució, HiRISE (per les seves sigles en anglès), del departament de Ciències Planetàries de la Universitat d'Arizona.

Les roques que els geòlegs denominen «breccia» ja indiquen presència d'aigua: són aglomeracions de fragments més petits afermades per minerals dissolts. «El cràter Holden té un dels megabreccia més ben exposats de Mart», va dir l'investigador principal del HiRISE, el professor Alfred McEwen.

El «megabreccia» i els sediments, principalment d'argila, «contenen minerals que es formen en presència d'aigua i marquen ambients potencialment habitables. Aquest lloc seria excel·lent per enviar-hi un vehicle robot i portar-ne de tornada una mostra; suposaria un gran avanç en la comprensió de si Mart pot suportar vida», va dir Holden.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.