cielo claro
  • Màx: 29°
  • Mín: 21°
20°

Art i esport es fonen a l'escultura d'Eva Choung-Fux per Beijing 08

«El guardià dels ideals olímpics» és el títol de l'obra feta de coure

C.H. Palma.

L'esport establirà un diàleg artístic en els Jocs Olímpics de Beijing 2008. Seran escultures de tot el món les que s'exposaran a prop de les instal·lacions on es duguin a terme les olimpíades, durant els mesos de juliol i agost. Entre aquestes hi haurà El guardià dels ideals olímpics, una escultura de l'artista, establerta a Camps, Eva Choung-Fux (Viena. 1935).

«És un esperit, una forma humana, una cosa abstracta, un àngel que no és humà, que no és de carn i os», va explicar l'artista. «És un guardià visible, però transparent». L'agilitat adquireix la imatge de l'esport. Per això, Choung-Fux ha donat forma a aquest guardià que passa «un forat, la frontera que separa el material de l'espiritual i contribueix que els Jocs Olímpics també la creuin».

L'obra, realitzada amb barnilles de coure «de diferent diàmetre», té una altura de 5 metres. A més, hi destaca el color del material, que Choung-Fux ha creat sobre el coure «a través d'un procés químic», una patina verdosa, perquè la peça «sigui vibrant a contra llum», va explicar Choung-Fux. «El procés de farga el vaig realitzar al taller Mau Yi Dong», va assenyalar l'artista. Es tracta d'un dels tallers de farga d'escultures més gran que hi ha a la Xina. «L'escultura encara no està acabada», comentà l'artista i explicà que la base que subjecta la peça no s'ajusta on volia.

Pel que fa a la ubicació de l'escultura, Choung-Fux va confessar que no sap on estarà emplaçada l'obra, «encara s'estan estudiant diferents possibilitats perquè la meva obra es trobi en harmonia amb l'espai que l'envolta». A més, la peça formarà part del patrimoni cultural xinès, ja que després de les Olimpíades l'obra quedarà allà.

Seran 50 escultures les que «il·luminin la ciutat de Beijing durant les olimpíades». Escultures realitzades per 25 artistes xinesos i 25 de procedència internacional, entre els quals també hi haurà, segons Choung Fux, Xuxo Vázquez, un altre escultor del País Basc. Eva Choung-Fux va exposar al Museu d'Art Modern i Contemporani Es Baluard el seu audiovisual Survivors. Catedràtica de la Universitat d'Arts Aplicades de Viena entre 1968 i 1993, l'artista té una llarga trajectòria dins de l'àrea de les arts plàstiques.

De la seva obra destaquen les influències orientals i la passió per la terra que l'acull, l'ús de materials naturals i artificials reciclats, en sèries dedicades a homenatjar escriptors com Ramon Llull, Damià Huguet o Blai Bonet, entre d'altres.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.