cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 8.26°

Joan Valent estrenarà una peça sobre Ramon Llull pel Dia de les Balears

Les nou dignitats de l'il·luminat són la temàtica del poema simfònic encarregat pel Govern

76920
Valent indaga de nou en el món filosòfic de Ramon Llull amb una nova composició musical.

F.MARÍ. Palma.

El record a les figures de Ramon Llull i del rei Jaume I seran presents enguany en el programa d'actes del Dia de les Illes Balears. Joan Valent serà l'encarregat de dur a terme aquest «record» amb un concert a la Catedral amb el pensament de l'il·luminat com a teló de fons. El compositor mallorquí ha creat un poema simfònic per a piano i orquestra sobre les nou dignitats divines que Ramon Llull atribuí a Déu i que s'estrenaran el proper divendres 29 de febrer, en motiu de la conmemoració de l'entrada en vigor de l'Estatut d'Autonomia, enguany fa vint-i-cinc anys.

L'obra serà interpretada pel mateix Valent juntament amb el pianista Andreu Riera i l'Orquestra Simfònica. El compositor hi ha plasmat els conceptes bàsics que Ramon Llull atribuí a Déu i que el beat anomenà dignitats. Bondat, grandesa, eternitat, temps, poder, sabiduria, voluntat, amor i virtut són els nou elements principals als quals el compositor ha donat forma a través dels seus sons. «Aquest és el resultat del meu propi viatge interior a través de la filosofia de Ramon Llull i de les nou dignitats que fan bé i bo qualsevol persona i qualsevol poble», explicà ahir el compositor.

En concret, aquest viatge musical cap a la mentalitat lul·liana està formada per tres moviments diferents que engloblen aquests conceptes que Llull considerava que es difonien a través de la creació. Així mateix, els canvis de ritmes són constants durant tota l'obra que va des de moviments cerimonionos o senzills fins a altres més violents o accelerats.

No és la primera vegada que Joan Valent s'inspira en la filosofia del beat mallorquí per a la creació de les seves composicions. Fa prop d'un any ja estrenà a Sa Màniga un rèquiem sota el nom de Les nou dignitats de Déu, en el qual jugava amb la combinació matemàtica i els sons. «Ramon Llull és el personatge mallorquí amb més transcendència història, filosòfica i lingüística que hem tingut, pel fet que representa una figura que sempre m'ha interessat i més ara si l'entroncam amb les conmemoracions de l'any Jaume I», digué.A més, la figura de l'il·luminat tornarà a ser present a les composicions de Valent en una altra obra, en aquest cas una òpera que li ha encarregat el Consell.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.