cielo claro
  • Màx: 19.72°
  • Mín: 9.02°
19°

Diversos trossos de vidre de la rosassa cauen sobre la zona de l'altar major

Tot apunta que els decibels de l'aTIArfoc, molts més dels permesos, en són la causa

99068
La rossassa major rebé una quantitat de decibels major de la recomanada, durant les festes de Sant Sebastià.

Dos vidres de color vermell, de la rosassa principal de la Seu, de la seva part central, es desprengueren abans-d'ahir al matí caient, des d'una altura de 40 metres, sobre les escales de marbre de l'altar major. Els vidres es van fer bocins i en impactar sobre el terra van produir «un renou enorme». A l'Ajuntament regnava ahir la consternació i es va assegurar a aquest diari, que el Capítol «no tornarà a permetre que es faci res semblant al que es va fer per les festes de Sant Sebastià al costat de la Seu, que se n'oblidin» amb referència a l'espectacle piromusical amb què va finalitzar l'aTIArfoc. L'accident va ocórrer en horari de visita turística.

Juntament amb els vidres, també es van desprendre trossos del morter de ciment que els subjecta a la pedra de Santanyí. Encara que els vidres van caure abans-d'ahir, feia uns dies que les treballadores de la neteja del temple anaven trobant petits trossos de ciment a la zona de l'altar. No se sabia d'on procedien, però després de l'accident es van lligar caps.

Tant des de l'Ajuntament com per part de Bartomeu Bennassar, aparellador diocesà, no es vol assegurar amb rotunditat que el que ha succeït sigui a causa de l'aTIArfoc fins que el tècnic pugi a la rosassa per analitzar la situació sobre el terreny. No obstant això, Bennassar recorda que, durant la seva celebració, el passat 20 de gener, «els vidres de la rosassa van vibrar i els de la Patrulla Verda del Ajuntament ho saben, perquè eren allà amb mi».

A més, com va publicar aquest diari fa uns dies, segons els mesuraments del soroll dels coets realitzats per la Patrulla Verda, a les 21.19 hores es va arribar fins als 111 decibels a la zona de la rosassa major, quan l'aparellador havia recomanat que no se sobrepassassin els 78 decibels. Al costat de la vidriera lateral, a la mateixa hora, encara hi va haver més soroll, 113 decibels.

Bennassar va explicar ahir a aquest diari que haurà de fer una anàlisi «visual» abans d'emetre un informe sobre l'ocorregut, però recorda el mal estat en què es troba la rosassa i, com estava quan l'Ajuntament de Palma es va entossudir a dur a terme l'aTIArfoc. «Abans que se celebràs, alguns vidres estaven romputs per la meitat», va dir, per la qual cosa, no sembla absurd pensar que el renou dels coets i les vibracions siguin l'origen de l'incident.

Reposar els vidres trencats suposarà un gran trastorn, ja que caldrà col·locar una bastida «altíssima» i encara no se sap si aquesta s'haurà de col·locar a l'exterior o a l'interior del temple. En quant al cost de l'operació, desconegut per ara, es pot recordar que quan la Comissió de Patrimoni Històric del Consell va autoritzar l'aTIArfoc es va posar com a condició que, si a la Seu es produïa algun desperfecte, seria l'Ajuntament que pagàs les despeses, cosa que sembla molt lògica.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.