algo de nubes
  • Màx: 13.74°
  • Mín: 7.77°
13°

Una Rua descafeïnada

Els ritmes sud-americans donaren poca calor a una desfilada curta, marcada pel fred i sense gens d'esperit crític

74078
Aquestes ballarines uruguaianes desafiaren el fred i la humitat de Palma per exhibir-se talment com si fossin al «sambòdrom» de Rio. | TERESA AYUGA.

La sàtira política i social característica dels darrers dies quedà ahir a casa. Palma visqué una Rua enmig d'un ambient gèlid i amb poca imaginació. Les difresses, si bé ompliren de color la ciutat, no aportaren gaire cosa de nou a un carnaval que s'inicià diumenge passat a Marratxí. Fins i tot moltes de les comparses que passejaren ahir capvespre per Palma ja s'havien deixat veure en altres desfilades, cosa que deixà el públic una mica «aixafat».

La novetat vingué per decisió de Cort, que n'ha acurçat el recorregut obviant la volta al passeig del Born. Una decisió encertada que aplaudí el públic, que es passà més de dues hores veient desfilar les fresses mig congelat de fred. En total devers 35.000 persones, segons les dades de Cort, presenciaren un carnaval en el qual participaren 38 comparses i 26 carrosses. Unes xifres més elevades que en edicions ateriors.

L'altra novetat de la Rua 2008 fou el fi de festa, un ball de freses protagonitzat per les Diabéticas Aceleradas, la Terremoto de Alcorcón i Feldene Flahs, que aportaren els únics moments de crítica política a la jornada, envoltats per un públic totalment «entregat» al xou àcid marcat per la música i el transformisme.

El to «calent» de la Rua vingué de terres sud-americanes. Talment com si fos el «sambòdrom» de Rio de Janeiro, un grup de ballarines de la comparsa de l'Urugai, abillades amb els minúsculs vestits de pedreria, demostraren que el ritme de carnaval el duen a la sang. Però aquesta no fou l'única comparsa vinguda de fora, ja que el grup dels Caporales San Simón Mallorca, de joventuts bolivianes, aconseguí arrabassar moltes mamballetes al públic. La comparsa, formada per més de cent joves, ballà amb el so de la música tradicional i amb uns vestits que havien portat a posta del seu país. El jurat premià la seva coreografia amb un tercer premi.

Els altres dos premis de comparses foren per al Forn de fantasia s'Olivera, uns divertits pastissets de noces de colorins que s'endugueren el segon premi; i Els dracs màgics, que obtingué el primer premi, 1.200 euros, per l'espectacularitat de les seves vestimentes i per la bona coreografia amb la qual desfilaren. Aquesta comparsa, integrada per un grup d'amics palmesans, ja havia estat guardonada a les rues de Marratxí i la Platja de Palma.

Però a la Rua se'n pogueren veure de tot color. Animals fantàstics, personatges d'època, fitxes d'escrable, grumers, sirenes i hippies, cotxets, ninots de deu i moltes, moltes papallones.

Unes fresses més aviat tradicionals, encara que també n'hi havia de molt elaborades, com el món de fades o la fantasia de les profunditats de l'Índic, que també s'havien deixat veure a les desfilades de Sant Marçal i de la platja de Palma.

Malgrat la llarga durada de la desfilada, la Rua transcorregué amb un ritma animat, sobretot gràcies a la música de les carrosses, això sí, la majoria enllaunada. Enrere queden aquells anys de comparses de tambors i instruments de vent que animaven el cercaviles amb sons en directe.

Tanmaeix, no només els que desfilaven eren els únics que s'havien posat la disfressa. La meitat del jurat també comparegué a la Rua amb les seves «millor gales». Fou el cas de la presidenta de l'AV, Rosa Bueno, qui anava de Lisístrata, o el director de teatre Bernat Pujol, que comparegué amb una disfressa ben elaborada d'espantaocells. Dos polítics també se sumaren a la bauxa, els tinent de batle, Cristina Cerdó, que es vestí de dama veneciana, i Eberhard Grosske, que en ser demanat de què anava respongué tot xalest: «De regidor de Participació Ciutadana de Damasc». La resta de jurat estava format per Maria Soledad Sarabia, de Fepae; el gerent d'Eurocarnavales, Juan Parra; l'escultor Pere Pavia; el director de l'ESADIB, Carles Molinet; i la batlessa de Palma, Aina Calvo.

Aquests entregaren el primer premi a la carrossa del Forn de Fantasia, mentre que el segon fou per al Castell Reciclat.
La bauxa conclogué al passeig del Born amb un ball de carnavall amenitzat per Pep Suasi fent de discjòquei i un show musical protagonitzat per les Diabéticas Aceleradas, la Terremoto de Alcorcón i Feldene Falsh. Una nova aposta humorística, més que «dansarina», per posar punt i final als dies de Carnaval ciutadà, que va deixar palès que alguns canvis no tenen el perquè ser dolents.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.