nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
14°

El Llull, per a una novel·la que explora relacions culturals de Marroc i Catalunya

Najat El Hachim, una desconeguda, guanya el premi literari millor dotat en català

61202
Najaf El Hachmin rebé ahir el guardó en un sopar de les lletres a Andorra la Vella. Fotos: CARLES DOMENEC.

SEBASTIÀ BENNASAR. Andorra.

Poc es pensava Ramon Llull que el seu camí evangelitzador cap al Magreb faria el camí invers gairebé vuit segles després. I si bé Llull va aprendre àrab per estendre la paraula de Déu entre els infidels, Najat El Hachmin ha après català per mostrar el contrast entre la cultura marroquina i la catalana, les dues en les quals ha viscut, i per desenvolupar una carrera literària del tot incipient i a més a més embutxacar-se els 90.000 euros del premi millor dotat de la literatura en català, el Ramon Llull.«De vegades, les feines alimentàries et fan perdre la gana de creativitat», va explicar El Hachim després d'haver lletrejat el seu nom als periodistes que ahir omplien la sala de l'Andorra Park Hotel. És pràcticament una desconeguda en el món literari català (es va donar a conèixer el 2004 quan va publicar Jo sóc catalana), però ha entrat per la porta gran a l'establishment guanyant un dels cinc guardons capitals (Llull, Sant Jordi, Bertrana, Pla i Documenta).

Aquesta dona de 28 anys, nascuda a Nador (Marroc) i arribada a Vic ara en fa 20, se suma així a un palmarès en el qual figuren sis mallorquins gràcies a la unanimitat d'un jurat format per Dúnia Ambatlle, Mathias Enard, Isabel Escudé, Pere Gimferrer, Gemma Lienas, Baltasar Porcel i Carles Pujol, i gràcies també a L'últim patriarca, el títol de la seva novel·la, presentada sota el pseudònim de Mimouna Bouziane, en què s'explica el contrast entre dos móns i dues cultures, la marroquina i la catalana, a través de la relació d'un pare autoritari i masclista i la seva filla, arribada molt jove a Catalunya i criada a la manera occidental. Autobiogràfica, vaja.

«Però així i tot és novel·la», va afirmar la flamant guanyadora, que ha deixat enrere 63 originals més, entre els quals hi havia com a mínim el d'un mallorquí, el finalista -al costat de sis més- Rafel Crespí, col·laborador habitual de Diari de Balears i que ha quedat a un dit del triomf amb la seva obra Plomes...! El lliurament d'un premi literari és també un moment per fomentar les relacions. I aquests dies Andorra ha exercit de capital absoluta de la nostra cultura. Ferran Torrent, Isabel Clara Simó, Francisco González Ledesma, Ramon Solsona, Gabriel Janer Manila i Baltasar Porcel són només alguns dels múltiples escriptors que ahir es varen seure a compartir la intriga per conèixer el guanyador d'aquest premi, que per segona vegada es dóna des d'Andorra. I els qui havien de fer relacions eren les autoritats illenques, representades pel secretari de la Presidència del Govern balear, Bartomeu Llinàs, i per la directora general de Política Lingüística, Margalida Tous. Llinàs es reunirà avui amb el ministre de Cultura d'Andorra, Juli Minoves, i amb el director de l'Institut Ramon Llull, Josep Bargalló. Així mateix, a la trobada està previst que hi assisteixi el conseller de Cultura de la Generalitat, Joan Manuel Tresserras.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.