muy nuboso
  • Màx: 24°
  • Mín: 21°
24°

Compromís, valentia i més català, peticions culturals als Reis d'Orient

Escriptors, pintors, músics i representants polítics escriuen la seva carta a ses majestats

No sols els infants han escrit aquests dies la carta als Reis d'Orient. Escriptors, pintors, actors i representants polítics de la cultura han enviat també unes paraules a ses majestats, on sol·liciten alguns presents per aquest 2008. El director insular de cultura del Consell de Mallorca, Maties Garcies, els ha demanat que «la cultura esdevingui el centre d'interès en la vida quotidiana dels mallorquins», a més de «l'èxit de les diferents celebracions que el CIM realitzarà enguany». A la carta de Garcies als tres Reis, s'hi pot llegir alhora el desig de «dinamitzar les diverses cases museu existents, iniciar el projecte de la casa museu de Blai Bonet i editar l'obra completa del santanyiner».

Objectiu, aquest darrer, que també ha sol·licitat als tres màgics el director general de Cultura, Pere Joan Martorell, que, a més, els demana «les mateixes oportunitats culturals per a les illes petites de les Balears, en tots els àmbits: el teatre, la literatura, la música...» i aconseguir així que «les iniciatives no es quedin sols a Mallorca sinó que traspassin la mar i arribin a les illes germanes». De la mateixa manera, el director de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Joan Carles Gomis, desitja «una major participació dels ciutadans en l'oferta cultural local», a més de «la consciència que la cultura ens fa millors persones i una societat més justa i moderna».

L'escriptor Isidor Marí ha enviat un sobre ben carregat per a Melcior, Gaspar i Baltasar, on sol·licita, per una banda, «una cosa ja anunciada: que es faci realitat el nou Institut Ramon Llull amb la participació d'Andorra, Catalunya i Balears, com a nova plataforma de difusió de la nostra cultura», i per l'altra, «que enguany, Any internacional del diàleg intercultural i Any internacional de les llengües, el català esdevingui llengua oficial a Europa». En el mateix sentit que Marí es manifesta Antònia Vicenç a la carta que ha escrit enguany als tres Reis. L'escriptora voldria «aconseguir d'una vegada la normalització lingüística» i «que el Govern sigui coherent amb les promeses electorals». Vicenç no sols pensa en ella quan demana presents a Melcior, Gaspar i Baltasar sinó que també demana «per a l'Executiu, nous portaveus que parlin en català». Per últim, una postdata per a ses majestats: «Que no es vulneri més el territori».

També Biel Majoral ha enviat ja la carta, on demana «la independència cultural i nacional, el reconeixement com a nació dels Països Catalans», perquè considera que aquest «és l'únic projecte de futur que ens queda per fer». Es lamenta Majoral «que això no ens ho duran els Reis d'Orient ni tampoc els polítics mediocres que ens demostren no tenir cap horitzó i que treballen més per a interessos personalistes». A més, fa una petició als governants: «Que deixen de fer comèdia i que siguin conscients que el que volem és que estirin del carro». Un carro, el de ses majestats, on també viatja el desig de Guillem Frontera: «Il·luminació per als nostres governants, per tal que d'una vegada facin una política cultural valenta i potent». L'escriptor creu que Melcior, Gaspar i Baltasar poden ajudar els polítics a «gestionar una cultura que contenti el país en el seu conjunt», així com «tenir prou criteri per designar valors culturals per a ells mateixos i no sols a partir de la informació proporcionada pel comerç cultural».

En aquesta línia, l'actor Pep Tosar ha demanat als Reis d'Orient «un antídot contra el complex d'inferioritat» així com valentia per tal «d'atrevir-nos a assolir un compromís fort i clar envers la cultura, que ens ajudi a arribar al sentit comú que és l'única solució per evitar l'apocalipsi en què està sotmesa Mallorca». De ben segur que els Reis d'Orient també hauran rebut la carta del pintor Ramon Canet, on sol·licita «un major nombre d'inversions en l'àmbit de l'educació artística i en l'àmbit cultural, això sí: «A llarg termini i amb continuïtat en el temps». En aquest sentit, Joan Bennassar els demana «que la cultura tingui més incidència en la vida quotidiana» i empenta als artistes «per tal de ser capaços de comunicar que l'art és una manera de fer el món més humà».

Bennassar ha comunica a ses majestats, «que els artistes ens hem d'implicar i trobar camins de futur», perquè assegura que «tenim un món esplèndid però alhora molt complicat». Per acabar, un present especial: «Que l'home torni a ser amic de l'home».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.