nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 13°
15°

Miquel Ferrà i Martorell divulga la figura de Jovellanos i de Bellver

Miquel Font Editor contibueix així a l'any dedicat a l'il·lustrat

Just entrats en l'anomenat Any Jovellanos, que organitza l'Ajuntament de Palma per a aquest 2008, Miquel Font Editor acaba de publicar Jovellanos, Bellver i Mallorca, un retrat realitzat per Miquel Ferrà i Martorell, que ha volgut plasmar «en forma de mosaic» la personalitat del polític i escriptor il·lustrat, alhora que aprofundir també en la història del castell de Bellver i de la Mallorca que a Jovellanos li tocà viure.

Acusat d'alta traïció, Jovellanos fou condemnat sense judici a «desterrament i aïllament». Viatjà primer a Barcelona, des d'on fou traslladat a la cartoixa de Valldemosa primer i al castell de Bellver després. Una reclusió que durà vuit anys i en la qual l'intel·lectual escrigué Memòries del castell de Bellver. «Primer començà escrivint a les parets», comenta Ferrà. Més tard, amb la confiança dels guardes del castell, pogué disposar de material més bo per escriure.

Un home social, un malalt, un home enamorat, gòtic, religiós, pacifista... són alguns dels adjectius que Miquel Ferrà i Martorell atribueix a Jovellanos. Segons l'escriptor i col·laborador de Diari de Balears, «Jovellanos era un polític il·lustrat, un humanista, tenia les seves idees sobre com havia de ser el país i l'única prova que tenien per condemnar-lo era haver participat en una traducció de Rousseau». Persona bona, simpàtica i amic dels seus amics, també se li coneixen «dos possibles amors» i, encara que no s'arribà a casar mai, sí que és possible que tingués alguns fills no oficials.

Però Jovellanos no fou l'únic presoner ni l'única personalitat que habità entre les parets del castell de Bellver, lloc de reclusió durant molts de segles i que ha quedat ara com a «castell turístic». Miquel Ferrà i Martorell fa un repàs també dels Altres homes de Bellver, entre els quals hi ha François Arago, Miquel dels Sants Oliver, la reina Violant o les diferents fornades de guardes i de presoners suïssos que hi residiren al llarg de la història.

El llibre es completa amb un capítol anomenat El viatge interior, en el qual es narra el periple, per l'interior de l'Illa, que Jovellanos realitzà una vegada alliberat. «Perquè l'escriptor, i això demostra que era un gran investigador, escrigué sobre els pobles, la flora i la fauna de Mallorca sense haver-ne vist res», comenta Ferrà, «i un cop lliure, demanà visitar alguns llocs de l'Illa».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.