nubes dispersas
  • Màx: 10.46°
  • Mín: 7.47°
10°

Gairebé la meitat dels balears no ha llegit cap llibre en els darrers 12 mesos

El Baròmetre de la Fundació Audiències de la Comunicació i Cultura revela el consum cultural en català

Gairebé la meitat dels ciutadans de les Balears no ha llegit cap llibre en el darrer any, segons una macroenquesta presentada per la Fundació Audiències de la Comunicació i la Cultura (FUNDACC) amb què es pretén valorar el consum de productes culturals al Principat, el País Valencià i a les Illes Balears.

El Baròmetre de la Comunicació i la Cultura, realitzat a partir d'una mostra de 40.000 persones i integrada per 2.372 d'insulars reflecteix dades molt significatives sobre els hàbits de lectura a les Illes. Així, destaca que només la meitat de la població ha llegit un llibre o més en els darrers dotze mesos, sent la mitjana de lectura de 7'1 llibres a Balears per habitant i de 6'9, a Mallorca. A més, desglossa que d'aquells que no llegeixen a les Illes, el 75 per cent són de Mallorca.

Respecte als gèneres literaris preferits pels lectors balears, destaca la novel·la per sobre d'altres com l'assaig, el conte, la poesia o el teatre i preferiblement en castellà.

Malgrat aquestes dades, els enquestats prefereixen la lectura abans de presenciar espectacles, anar al cinema, assistir a concerts o acudir a exposicions. I és que l'esmentat baròmetre aboca altres dades rellevants sobre la cultura a partir de diferents variables com les sociodemogràfiques, les lingüístiques o les ideològiques, així com la identificació de l'enquestat amb els territoris de parla catalana o la llengua.

L'assistència a espectacless es troba situada a la cua del rànquing de preferències dels ciutadans de les Illes. De manera que un 70 per cent dels enquestats confessa no haver assistit cap vegada, en els darrers dotze mesos, a veure'n algun. En el cas puntual de Mallorca el percentatge puja a un 68'4. Malgrat aquests percentatges, de la mitjana es dedueix que cada habitant acudeix a veure tres espectacles a l'any, destacant el teatre en castellà i de pagament.

Els concerts també s'inclouen en aquest baròmetre. Els mallorquins acudeixen al llarg de l'any a una mitjana de 4'1 concerts, un 0'2 més que la mitjana de Balears, que se situa en el 3'9. Els escenaris preferits són per al pop rock i la cançó d'autor, seguits de la clàssica. A més, els enquestats confessen que el darrer concert al qual anaren era gratuït.

D'altra banda, l'enquesta reflecteix que els balears tampoc no són grans cinèfils. Més de la meitat dels preguntats reconeixen que no han anat al cinema en els darrers tres mesos. La mitjana de pel·lícules vistes per trimestre és de quatre. El gènere preferit és el d'acció i aventures, seguits per la comèdia i l'humor.

Les exposicions tampoc no resulten un dels grans atractius culturals per als enquestats. Un 49 per cent ha assistit un pic o més a visitar una exposició el darrer any. El grup consultat es decanta més per les exposicions en museus i reconeixen que la darrera que varen visitar era gratuïta i en llengua catalana.

El baròmetre detalla també que més de la meitat dels sondejats escolta música a diari majoritàriament a través de la ràdio i internet, mitjà escollit també per utilitzar els videojocs. Tanmateix, només una minoria reconeix jugar habitualment, davant una majoria que assegura no fer-ho mai.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.