algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
16°

Una mandíbula de 10 milions d'anys revela una espècie nova de primats

El fòssil pot pertànyer a un avantpassat comú de goril·les, ximpanzés i humans

Un grup d'investigadores va donar a conèixer ahir una mandíbula de 10 milions d'anys d'antiguitat que, segons creuen, va pertànyer a una espècie nova de gran simi, potser el darrer avantpassat comú dels goril·les, els ximpanzés i els humans. L'equip, integrat per científics kenyans i japonesos, va trobar ara fa dos anys aquest fragment, amb onze dents i que data d'entre fa 9,8 i 9,88 milions d'anys. Els fòssils es desenterraren de dipòsits volcànics de la regió de Nakali, a Kenya. L'espècie, d'una mida entre la d'un goril·la femella i un orangutan del mateix sexe, podria ser la baula perduda, el pas clau que separà les cadenes evolutives entre humans i altres primats.

Les dents eren cobertes d'un esmalt gruixat, i les fundes eren baixes i voluminoses, la qual cosa suggereix que la dieta d'aquest simi consistia en una quantitat considerable d'aliments durs, com anous, llavors i fruita. Sens dubte, el descobriment de més restes fòssils d'aquesta espècie aclariria com vivien aquests animals, i la troballa d'ossos per davall del coll revelaria la seva manera de moure's. Partint d'aquest descobriment en particular, «podem afirmar tranquil·lament que ens acostam al punt en el qual podem esbrinar quina és l'anomenada baula perduda», afirmà l'investigador Frederick Manthi. Per determinar que aquest animal omple el buit existent entre els humans i els simis, «és necessari que trobem més restes fòssils d'una mostra representativa per sostenir la teoria esmentada», afegí el científic.

L'os estudiat, corresponent a una part de mandíbula de devers quatre polzades, representa en definitiva la troballa recent més important a la zona de la Gran Vall del Rift, a l'est de l'Àfrica, una regió que des de fa temps és considerada el bressol de la humanitat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.