algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
16°

Antoni Martorell compon una nova peça per cloure l'any jubileu franciscà

El Teatre Principal serà l'escenari de l'estrena del «Canto delle criature de Sant Francesc d'Assís»

72702
Antoni Martorell, compositor del «Càntico delle creature».

Amb motiu del 800è aniversari de Santa Isabel d'Hongria, patrona de l'orde franciscà, el Tercer Orde Regular (TOR) ha organitzat al llarg de l'any tot un seguit d'actes culturals i religiosos que conclouran al Teatre Principal de Palma el proper dia 25 de novembre. Els actes de cloenda del jubileu se celebraran amb un acte religiós i un altre cultural. El primer, tindrà lloc el proper dia 18, presidit pel bisbe a l'església de les Caputxines. L'acte cultural tindrà lloc al Teatre Principal de Palma, a les 20.00 hores i inclourà una aposta nova. L'esdeveniment es dividirà en dues parts, d'una banda, tot un seguit de parlaments i notes històriques sobre Santa Isabel d'Hongria, nascuda el mateix 25 de novembre de fa vuit-cents anys, i d'altra banda, la representació del Cantico delle creature de Sant Francesc d'Assís.

L'autor de l'obra és el pare Antoni Martorell, que ha compost la peça sota la direcció de Joan Company. Aquesta és una composició per cor i orquestra que serà interpretada al Principal per l'Orquestra Simfònica de Balears, Ciutat de Palma, sota la direcció de Philipe Bender, i la Coral i orfeó Universitat de les Illes Balears. El Cant de les criatures, amb una durada aproximada de trenta minuts, és una peça que Antoni Martorell ha creat «a mena de cantata simfònica» esmentà ahir el compositor. «L'obra té un caràcter descriptiu, pictòric i colorista» afegí.

«El fet que una cantata, tradicionalment de caire cambrístic i intimista, tingui el vessant de simfònic, imprimeix a l'obra un caràcter participatiu i obert» afegí. Més d'un any i mig han servit a Martorell per compondre aquest «cant de Sant Francesc d'Assís a la natura, a l'aigua, als animals, al sol, a la terra i a tots aquells elements on és palesa la presència de Déu», explicà. El compositor descriu l'esdeveniment que es prepara pel dia 25 de novembre com un acte molt solemne, amb un caràcter extraordinari i molt expressiu. «La peça musical serà una novetat més, no li vull donar caràcter d'esdeveniment», afegí el compositor.

L'acte s'iniciarà amb un seguit de parlaments, a càrrec del pare provincial de l'Orde, Bartomeu Pont. Per la seva banda, la segona part girarà entorn la peça musical composta per Martorell que pretén ser «com una paleta de colors que descriu la natura en el ritme de la paraula del Sant d'Assís, que era un poeta nat que llegia a la natura la paraula de Déu d'una manera contemplativa», declarà el franciscà. Pel que fa a les influències que Martorell ha rebut o en les quals s'ha basat per compondre la seva darrera obra, l'organista destaca que «de cants a les criatures se n'han fet molts al llarg de la història, però quan em vaig decidir a compondre l'obra, vaig oblidar-me de totes les influències anteriors». Amb l'objectiu de mantenir «una netedat i virginitat d'idees», Martorell no volgué escoltar cap cant de les criatures compost fins ara «per no fer-me esclau», afegí.

L'obra que es presentarà al Teatre Principal està «dividida en tres parts» on intervenen «tres petites danses populars intercalades dins els càntics». Sota els noms de La Dansa de Fra Masseu i Companys, La Merla fa pleitesia a Sant Francesc i Festa de l'ocellada a sol ixent s'erigiran com a punt i seguit tres danses instrumentals que emmudiran el cor durant uns instants. El compositor definí aquestes tres peces com a «danses per la imaginació» . Martorell resumeix el càntic com una obra «apta per anar-la descobrint a poc a poc, a mesura que s'emet cada so». L'acte de cloenda de l'any jubileu pensa agrupar un nombrós seguit de personalitats religioses i civils. «Estan convidades moltes personalitats», va sentenciar orgullós Martorell.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.