algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

Un te, un minaret ... a Djerba

Desprès de dinar al restaurant Haroun el temps encara donava per anar a fer una volta per Houmt Souk, el principal nucli de població de l'illa de Djerba. Bé, el principal d'abans, perquè ja semblava que tot era u. Esparsament apareixien coses que es mantenien al seu lloc, però el creixement urbanístic era l'amo i senyor i els records d'abans desapareixien entre tanta obra moderna. Fins i tot la mar es feia lluny i quedava tapada per muralles de ciment nou. No de bades l'aeroport de Melita era un anar i venir de vols internacionals, i arreu s'hi anunciaven hotels amb thalasso & spa. Pensava que potser aquest era el destí, i el final, de les illes.

Més endavant, ja caminant per carrers que havia conegut feia molts d'anys, em costava situar-me. I tot, cada casa i cada local obert, era un repetició del comerç dedicat al turista que cerca un collaret o una senalla «amb el sabor local». En certa manera també hi vaig caure, i al final em vaig enamorar d'un paper pintat per un artista de l'illa del qual el venedor no en va saber el seu nom exacte. Però m'agradava perquè per res no donava a entendre que la seva procedència fos una illa situada al golf de Cabés. Allà mateix on Ulisses hi va perdre el cap fins a oblidar-se de la seva Ítaca i de tota la pesca.

Però encara es podien identificar llocs i edificis que es mantenien al seu lloc. Ho vaig comprovar quan prenia un te a una terrassa amb arbres retallats que feien bona ombra. Allà mateix, just a l'altra banda del carrer, hi apareixia la blanquíssima mesquita dels Turcs, amb el seu minaret alçat on algú hi havia vist "està escrit" reminiscències d'un culte fàl·lic.

Tampoc no quedava lluny el vell fort ni la columna aixecada en record de la torre de cranis que durant molts temps va fer avinent com anava "i com va!" això de les guerres. No tenia massa ganes de nous descobriments. El te em queia molt bé i, amb la calor que havia afluixat un poc, des del meu lloc d'observació escodrinyava la vida a l'illa que s'havia convertit en pati de jocs i discoteca de la rica i culta Europa. El 17 d'agost el DJ Sin Plomo, resident del Space d'Eivissa, havia actuat al Crocodiles DJ Party. Quina sort!

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.