algo de nubes
  • Màx: 16.96°
  • Mín: 11.11°
15°

Nou diades castelleres intentant abastar el cel

Els Castellers de Mallorca celebraren el seu dia gran amb un homenatge a Antoni Roig

Fer castells no és només un esport, és un sentiment cap a la cultura popular i una activitat social. Aixoplugats sota aquesta premisa, els Castellers de Mallorca fa onze anys que alcen estructures humanes arreu de Mallorca. Ahir, era el seu gran dia: la IX Diada castellera que serví per mostrar com suen les camises vermelles per alçar els seus castells. Una Diada que també va estar marcada per l'enyorança a Antoni Roig, una persona que lluità de valent per la cultura.

La jornada començà de bon matí a la plaça Major, on els més petits foren els protagonistes. Cap al migdia arribà l'intercanvi cultural, en aquesta ocasió amb el grup floklòric de Sant Josep de Sa Talaia, que mostrà als vianants les habilitats dels eivissencs envers el ball pagès.

Però el colofó de la festa encara estava per arribar. La gran actuació castellera s'inicià passades les sis de l'horabaixa a la plaça de Cort quan els Castellers de Mallorca i les dues colles convidades, els Al·lots de Llevant i els Castellers de Badalona, entraren a l'emblemàtic indret ciutadà amb tres pilars de quatre cada un.

A la balconada de l'ajuntament la batlessa de Palma, Aina Calvo, i la regidora de Cultura, Nanda Ramon, esperaven els castellers per donar-los la benvinguda. Les camises roges alçaren un pilar de cinc i, ajudada amb una faixa, l'enxaneta de la colla de Mallorca fou recollida per la batlessa.

Les mamballetes i els «uis» dels turistes que passejaven per l'indret es feren sentir amb força quan la canalla començava a pujar el castell. Aquesta afició, provinent de terres tarragonines, posa de manifest l'equilibri, la compenetració i l'esforç d'un grup de gent ben avinguda que estima la cultura popular.

Els castells de set altures foren els protagonistes de la Diada d'ahir. Les tres colles aconseguiren aixecar un quatre de set amb agulla, un castell ben espectacular. Encara que el que provocà més admiració de l'estructura fou el tres de set aixecat per sota que realitzà la colla amfitriona. L'actuació castellera s'allargà gairebé dues hores i clogué, com no podia ser d'altra manera amb els pilars.

I després de tanta activitat física, arribà l'hora d'agafar forces. A les Voltes ja hi havia preparats un bons fogarons per sopar de torrada.

Però aquesta fou una Diada especial. Després de la sobtada mort d'Antoni Roig, els Castellers de Mallorca li reteren el seu particular homenatge proclamant-lo casteller honorari. La seva vídua, Maria Ramis, rebé una camisa emmarcada. Els sentiments envers la cultura unien tant a Roig com als castellers.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.