algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 13.97°
17°

L'escriptora Doris Lessing rep el premi Nobel de Literatura 2007

L'autora del «Quadern daurat» és un gran referent del feminisme

L'escriptora britànica Doris Lessing, de 87 anys, va ser premiada ahir amb el Nobel de Literatura. La guardonada no tan sols farà història pel premi i perquè és una de les icones del feminisme més importants del segle XX, sinó també perquè es tracta de la persona de més edat que rep el premi en aquesta categoria en tota la seva història.

L'extraordinària literatura de Doris Lessing, que és considerada «la narradora èpica de l'experiència femenina», «ha sotmès a escrutini amb escepticisme, ardor i poder visionari una civilització dividida». Per això, l'Acadèmia sueca va decidir ahir que és la persona idònia per rebre un premi de la importància del Nobel de Literatura, pel conjunt de la seva carrera, en la qual destaca la seva obra El quadern daurat, publicada el 1962.

Després de conèixer la decisió de l'Acadèmia, l'escriptora oferí unes declaracions a l'exterior de la seva casa de Londres. «He guanyat tots els premis a Europa, tots. Estic encantada d'haver-los guanyats tots, el lot complet. És com tenir una escala de colors», bromejà.

L'escriptora va néixer el 22 d'octubre de 1919 a Kermanshah, aleshores Pèrsia (a l'actual Bajtarán, l'Iran) encara que poc després es va mudar amb la seva família, d'origen britànic, a Rhodèsia del Sud (l'actual Zimbabwe), amb l'objectiu de millorar les seves condicions de vida. Allà, es va criar en una granja, tal com reflecteix al llibre Dins de mi, publicat l'any 1994. A més, la seva vida ha estat sempre molt lligada a la política i als moviments socials com el racisme o el feminisme. De fet, el seu llibre El quadern daurat és considerat per l'Acadèmia sueca com una «obra pionera per al naixent moviment feminista i pertany al grapat d'obres que han marcat la manera de veure les relacions entre homes i dones durant el segle XX».

Lessing va rebre l'any 1999 l'onzè Premi Internacional Catalunya, al Palau de la Generalitat. En aquell moment, l'escriptora es va referir a la «tumultuosa» història de Catalunya, «microcosmos del món, sempre en un procés de canvi constant, amb col·lectius sotmesos a estrès, i precisament per això tan creatius».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.